Az alapítóról nevezik el az új Opelt 1
Az alapítóról nevezik el az új Opelt 2

Az alapítóról nevezik el az új Opelt

Az alapítóról nevezik el az új Opelt 5
Az alapítóról nevezik el az új Opelt 6
Fotó megosztása:
Az alapítóról nevezik el az új Opelt 7


Az Opel korábban bejelentette, hogy május 8-án árulják el új városi kisautójuk nevét, amelyet eddig a Junior kódnéven ismertünk. A német Autobild azonban már most közölte, hogy Adam-nak hívják majd. Nem az első férfire utal a név, sokkal inkább Adam Opelre, a márka alapítójára*.

Az új kisautó 3,7 méteresnek ígérkezik, amivel 15 centivel hosszabb, mint a Volkswagen up!. A kocsi a következő generációs Corsa rövidített padlólemezére épül.  Az autót nem olcsó modellnek szánják, piaci pozicionálását a cég vezetői az iPhone-éhoz hasonlóan tervezik megvalósítani.

A modellben új motorgeneráció is bemutatkozik, három és négyhengeres motorokkal 1,0-1,4 literes hengerűrtartalom között. Az Euro6-os emissziós normákat is teljesítő motorok a jelenlegi hasonló változatokhoz képest 10 százalékkal kevesebbet fogyasztanak majd. Dízelből 1,25 literes hengerűrtartalmút használnak, míg a sportmodellbe 1,6-os turbós benzines kerül. Később villanyautóként is készül majd.

Várhatóan 2012 őszén mutatkozik be az Adam, a forgalmazás 2013-ban indul. Villanymotorral 2015-ben kerülhet piacra.

*Adam Opel

Élt: 1837. május 9. – 1895. szeptember 9. A rüsselsheimi születésű fiú apja után lakatos lett. Akkoriban megszokott módon vándorútra indult és Párizsban kezdett dolgozni egy varrógépgyárban.

Amikor hazatért 1863-ban, varrógépeket kezdett gyártani. Az inspirálta, hogy jobb gépeket gyártson, mint a franciák. 1868-ban vette feleségül Sophie Marie Scheller-t; akitől öt gyermeke született: Carl, Wilhelm, Heinrich, Friedrich és Ludwig. A fiúk később mind a családi vállalkozást erősítették. 1884-ben újra visszatért Párizsba és felismerte, hogy a kerékpárgyártásban is nagy üzleti lehetőség van. 1885-ben már elkészültek az első Opel kerékpárok. Az alapító halálakor a gyár Európa vezető varrógépgyártója volt, ahol több mint 2000 kerékpár is készült egy évben.

Ahogy közeledett a századforduló egyre többen gyártottak kerékpárt, ezért visszaestek az eladások.
Adam Opel fiai új piac után kutatva megkeresték Friedrich Lutzmannt, aki Karl Benzcel és Daimlerrel egyidőben kezdett autókat gyártani. Első közös modelljük az Opel Patent Motorwagen System Lutzmann elnevezésű 4 lóerős jármű volt.

Forrás: Wikipedia