Meglepő és elgondolkodtató eredménnyel szolgált a Genertel több ezer autós körében végzett felmérése: az év közben kötött kötelezővel rendelkező autósok harmada még mindig úgy véli, hogy kötelezőjének évfordulója december 31-én van.

Baj lehet több százezer biztosítással 1
Baj lehet több százezer biztosítással 2

Baj lehet több százezer biztosítással

Baj lehet több százezer biztosítással 26
Baj lehet több százezer biztosítással 27
Baj lehet több százezer biztosítással 28
Baj lehet több százezer biztosítással 29
Baj lehet több százezer biztosítással 30
Baj lehet több százezer biztosítással 31
Baj lehet több százezer biztosítással 32
Baj lehet több százezer biztosítással 33
Baj lehet több százezer biztosítással 34
Baj lehet több százezer biztosítással 35
Baj lehet több százezer biztosítással 36
Baj lehet több százezer biztosítással 37
Baj lehet több százezer biztosítással 38
Baj lehet több százezer biztosítással 39
Baj lehet több százezer biztosítással 40
Baj lehet több százezer biztosítással 41
Baj lehet több százezer biztosítással 42
Baj lehet több százezer biztosítással 43
Baj lehet több százezer biztosítással 44
Baj lehet több százezer biztosítással 45
Baj lehet több százezer biztosítással 46
Baj lehet több százezer biztosítással 47
Baj lehet több százezer biztosítással 48
Fotó megosztása:
Baj lehet több százezer biztosítással 49


A fenti eredmény egyrészt magyarázatot ad arra, hogy az évközi szerződők közül arányosan miért váltanak kevesebben, másrészt igazolja, hogy mekkora szerepe van az év végi kampánynak az ügyféltudatosság erősítésében.

“A biztosítók a törvényi előírásnak megfelelően a biztosítási évforduló előtt 50 nappal az évközi időszakban is kiküldik érintett ügyfeleiknek a következő évi díjról szóló tájékoztató levelet, amelyben megadják a szerződés évfordulóját és a bónuszbesorolást is – tájékoztat Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. “Ez azonban önmagában kevés impulzus arra, hogy tudatosodjon: kizárólag ekkor van lehetőség a váltásra. Akik pedig az évforduló előtt legalább 30 nappal nem mondják fel a korábbi kötelezőjüket, egy évig a korábbi szerződésükben ragadnak.”

Jelenleg az autósok közel 20 százalékát érinti az idén az évközi évfordulós váltás (nem számítva az év közben autót váltó, és ennek során új biztosítást kötő további néhány százaléknyi ügyfelet.) Az év végi váltók alig negyedéről beszélünk tehát, akiknek a váltási dátuma ráadásul az év más és más napjaira esik.

Mivel év közben nincs koncentrált időpont, nyilvánvaló, hogy ilyenkor a piaci szereplők és a média is jóval kevesebbet foglalkoznak a témával, mint az év végén. Mindez pedig érthetővé teszi azt is, hogy az említett felmérés során az érintett autósok 34 százaléka miért gondolta helytelenül azt, hogy neki is december 31-én van a fordulónapja.

Hogy biztosan ne csússzon le senki a határidőkről, már született megoldás: immár a lejárat előtt hónapokkal is megköthető a következő időszakra vonatkozó biztosítás. Ehhez ráadásul számos kedvezmény is kapcsolódhat.

Az idei évtől bevezetett baleseti adó 30 százalékkal növeli a biztosítás díját, miközben évközi kötelezők díjának átlaga eleve több ezer forinttal magasabb, mint az év végén kötött szerződéseké. Emiatt az évközi váltók zöme még mindig tud legalább 4-5 ezer forintnyi összeget spórolni, főleg akkor, ha időszaki kedvezményt is igénybe vesz.