Sikeresen zárult a 8. országos önkéntes szemétgyűjtési akció. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. felhívására 2012. április 23-án majd 53 ezer önkéntes szemétgyűjtő vett részt a Föld napja alkalmából meghirdetett szemétgyűjtési akción.

Az ország 19 megyéjében, mintegy 1000 kijelölt helyszínen közintézmények, civil szervezetek, iskolák dolgozói, tanulói, valamint a közútkezelő saját önkéntesei vettek részt és összesen több mint 10 ezer köbméternyi szeméttől szabadították meg a közutak közvetlen környezetét.

A legtöbb aktivistát ezúttal Pest, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyék adták. Az útkezelő nemcsak az összegyűlt hulladék elszállításáról gondoskodott, hanem a hulladékgyűjtéshez szükséges láthatósági mellényt, védőkesztyűt és a szemeteszsákot is biztosította.

A Magyar Közút a felügyelete alá tartozó 30 ezer kilométeres közúthálózaton évente mintegy 100 ezer köbméter szemetet – egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiséget – gyűjt össze saját erejéből, ám a szeméthegyek a társaság minden igyekezete ellenére újratermelődnek.

Az eddigi szemétgyűjtési akciók során, az ideivel együtt 8 alkalommal, összesen mintegy 320 ezer önkéntes több mint 50 ezer köbméternyi szemetet gyűjtött össze országszerte.