A korábbi kiszivárgott hírek után, immár hivatalos: az Audi AG az Investindustrial csoporttól megvásárolta a bolognai székhelyű olasz Ducati Motor Holding S.p.A. sportmotorkerékpár-gyártó vállalatot.

A tranzakcióra – amelyre április 18-án Hamburgban az Audi és a Volkswagen felügyelőbizottsága is áldását adta – a várakozások szerint hamarosan a kartelljogi jóváhagyás is megérkezik. A Lamborghini és az Italdesign nagy hagyományú márkák mellett immár a Ducati az Audi  harmadik olasz bástyája.

“A Ducati szerte a világon vezető márkának számít a sportos motorkerékpár-gyártók körében. A vállalat a nagyteljesítményű motorok, illetve a könnyűszerkezetes építés területein egyaránt széles körű know-how birtokosa, miközben a kétkerekűek globálisan is egyik legnyereségesebb gyártója. A Ducati így összességében kiválóan illik az Audi karakteréhez” – fogalmazott Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke.

A Ducati márkát még 1926-ban Adriano és Marcello Ducati alapította Bolognában. A Societa Scientifica Radiobrevetti Ducati eleinte rádiókészülékekhez állított elő alkatrészeket, a motorkerékpárok gyártását 1949-ben kezdte meg.

A Ducati globálisan működő vállalat, amely bolognai székhelyén túl thaiföldi saját üzemében is termel, illetve számos stratégiai jelentőségű piacán saját importőri társaságot tart fenn. A szakértők szerint a motorkerékpárok piaca – különösen Ázsiában – jelentősen bővül majd az elkövetkező évek során. A Ducati 2011-ben összesen mintegy 42 ezer motorkerékpárt értékesített, nagyjából 480 millió euró forgalmat produkált, s jelenleg mintegy 1100 dolgozót foglalkoztat.

A Ducati márka Ducati Corse versenyrészlege révén évtizedek óta a motorkerékpár-versenyzés aktív szereplője. Ez irányú tevékenységének jelenlegi súlypontját a Ducati gyári csapata képezi, amely a motorkerékpár-világbajnokság MotoGP kategóriájában áll rajthoz, míg a Superbike World Championship mezőnyében a márka privát csapatokat támogat sikerrel. A Ducati eddig 21 szezonból összesen 17 alkalommal hódította el a Superbike konstruktőri bajnoki címét, 14 esetben pedig a versenyzői trófeát is.