Eleinte – a KRESZ 1976. évi alapvető módosítását követően – csak a személygépkocsik első ülésein kellett használni az övet, majd jóval később ez a kötelezettség a hátsó ülések utasaira is kiterjedt. 1993. március 1-től még csak lakott területen kívüli utakon kellett a hátsó üléseken becsatolni az övet, szűk másfél évvel később, 1994. június 01-től már lakott területen belül is.


Néhány éve, egészen pontosan 2007. április 1-től immár azokon a távolsági autóbuszokon is övet kell használni, melyeket ilyen biztonsági eszközökkel felszereltek. Egyes autóbusztípusok ablaküvegein még matrica is jelzi ezt a kötelezettséget, de ne legyenek vérmes reményeink, nem sok öv nyúlt ki eddig a túlzott övhasználat miatt.

Az idősebbek azért nem nyúlnak az egyébként nagyobb biztonságot nyújtó eszközhöz, mert a korábbi évtizedekben sem kellett használniuk, és elvannak anélkül is, a fiataloknak meg “tök ciki”, továbbá kényelmetlen, mert például az öv viselésekor nem tudnak lecsúszni az ülésen, hogy a térdüket az előző ülés háttámláján pihentessék.

Magyarországon a biztonsági öv használatának mértéke elmarad az EU fejlettebb közlekedésbiztonsággal rendelkező országaihoz képest (mindössze 77% a 90 % feletti uniós értékkel szemben). A Közlekedéstudományi Intézet utolsó, 2009. évi felmérése szerint átlagosan négyből csak hárman használják az övet. Leggyakrabban a sofőrök csatolnak, őket követik az anyósülésen utazók, míg a hátsó üléseken nem éri el az 50%-ot sem az övhasználat mértéke.

Az Európai Unióban úgy tartják, hogy a biztonsági öv használatának elmulasztása a közutak harmadik legfontosabb gyilkosa! Ennél csak a gyorshajtás és az ittas vezetés szed több áldozatot! Ugyanakkor a szankciók mértékében, a bírságolásban ez nem tükröződik, hiszen aki nem használja az övet, aránytalanul kisebb büntetésre számíthat, mint egy gyorshajtó vagy egy ittas vezető.

Ausztrália Victoria tartományában nem csak azt az autóst (vagy utast) büntetik meg, aki a nem köti be magát, hanem azt is, aki használja, viszont nem állította be azt a testméretéhez megfelelően. Valljuk be őszintén: van benne valami! Nyakmagasságban az öv nem használ, sőt!