F-Type néven érkezik a Jaguar új kis sportkocsija – jelentette be Adrian Hallmark, a Jaguar márkaigazgatója a New York Auto Show-n a minap. A vezető azt is elárulta, hogy még az idén gyártásba is kerül a járgány.

Készül a Jaguar kis sportkocsija 1
Készül a Jaguar kis sportkocsija 2

Készül a Jaguar kis sportkocsija

Készül a Jaguar kis sportkocsija 11
Készül a Jaguar kis sportkocsija 12
Készül a Jaguar kis sportkocsija 13
Készül a Jaguar kis sportkocsija 14
Készül a Jaguar kis sportkocsija 15
Készül a Jaguar kis sportkocsija 16
Készül a Jaguar kis sportkocsija 17
Készül a Jaguar kis sportkocsija 18
Fotó megosztása:
Készül a Jaguar kis sportkocsija 19


A Jaguar 2011 őszén mutatta be a C-X16 koncepciót , amely akkora sikert aratott, hogy felgyorsították a fejlesztést. A hírek szerint a főtervező Ian Callum csapata ezúttal nem is dolgozott már túl sokat a tanulmány után, a sorozatgyártású autó nagyon hasonló lesz. A C-X16 4,4 méter hosszú, 2 méter széles, de csupán 1,3 m magas volt.

Egy alapvető különbség azonban mindenképpen várható, míg a tanulmány kupé volt, a most közölt képek szerint az első modellek nyitható tetővel érkeznek. A tervekben azonban mindkét modell szerepel, csak az időzítés kérdéses.

Alumínium vázra szerelt alumínium karosszériát kap az F-Tpye, az így elért kis tömeg a jó dinamika egyik záloga. Hallmark bejelentése szerint új motorgenerációt fejlesztenek a kocsihoz. Feltételezések szerint 3,0 literes V6-os lesz az alapmotor, ennek kompresszoros változata kerülhet a sportosabb változatokba, míg a csúcsmodellek hibrid hajtást rejthetnek.
 
A C-X16 tanulmány fő motorja egy 3,0 literes, kompresszoros V6-os benzinmotor volt, amely 380 lóerős teljesítményű, míg nyomatéka eléri a 450 Nm-t. A kormányon lévő gomb megnyomására bekapcsolódó villanymotor további 95 LE-t, illetve 235 Nm-t szabadít fel. Ezzel a sportkocsi 4,4 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára, végsebessége 300 km/óra.

Az új F-Type sorozatgyártású kivitele várhatóan ősszel, a Párizsi Autószalonon mutatkozik be, a forgalmazás pedig 2013 elején kezdődik.