A tavaszi idő beköszöntével nem csak a motorosok, hanem a kerékpárosok is egyre többen vesznek részt a közlekedésben, ezért az autósoknak érdemes még figyelmesebben közlekedniük. A biciklisták maguk is sokat tehetnek a biztonságos közlekedésért, például csak teljesen felkészített és átvizsgált járművel csatlakozzanak a közúti forgalomba – figyelmeztet a K&H biztosító.

Különösen azoknak kell elővigyázatosnak lenniük, akik csak időszakosan kerékpároznak, ők arra is ügyeljenek, hogy KRESZ-ismereteiket felfrissítsék.

A kerékpárosok többsége nem tudja, de számukra is elérhető a felelősségbiztosítás. A lakásbiztosítások többsége kiegészíthető felelősségbiztosítással is, amely a magánszemélyi minőségben okozott személyi sérüléssel vagy tárgyrongálással okozott károkat téríti meg és kiegészítő biztosításként balesetbiztosítás is köthető hozzá.

A tíz legfontosabb tennivalók a bringaszezon előtt:

1.    A tavaszi karbantartást legjobb egy kiadós mosással kezdeni. Ilyenkor ügyelni kell arra, hogy a csapágyakat és teleszkópokat kíméljük a beázástól, a fékbowdenek, a lánc és a fogaskerekek a környékét óvatosan, kézzel tisztítsuk.
2.    A szerelés nagy része otthon is könnyen elvégezhető pár szerszám segítségével. Ha a váltókkal baj van, könnyen azonosítható hangokat adnak ki működés közben. Ez esetben a rajtuk található csavarokat kell úgy beállítani, hogy a lánc és a váltó akkor se feszüljön, ha a lánc a két szélső fogaskeréken fut. A meglazult csapágyak beállítása, a felniben lévő nyolcas vagy tojás javítása kis rutinnal szintén otthon is elvégezhető.
3.    A peremfékeket vagy bowdenes tárcsafékeket bárki könnyedén ellenőrizheti és beállíthatja. A simára kopott fékpofákat érdemes újakra cserélni, és egyenlő távolságra beállítani a felnitől. A hidraulikus tárcsafékek finomabb és precízebb működésűek, ezekkel forduljunk szakértőhöz.
4.    A kopott, sérült gumit cserélni kell, és beállítani a keréknyomást.

5.    Bizonyosodjunk meg róla, hogy a kerékpárunk fel van szerelve a KRESZ által kötelezően előírt tartozékokkal: fehér színű első, és piros színű hátsó lámpával; szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű prizmával; két, egymástól független fékkel; csengővel; sárga színű küllőprizmával.
6.    Lakott területen kívül éjszaka vagy rossz látási viszonyok között kötelező a fényvisszaverő ruházat viselése, ezért célszerű egyet magunknál tartani. A bukósisak viselése nem kötelező, de ajánlott.
7.    Érdemes megfontolni a KRESZ ajánlott felszereléseket is: a pedálon és a küllők közt elhelyezendő prizmákat, a karos szélességjelző prizmát, a visszapillantó tükröt és a sárvédőt.
8.    A biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen, hogy a KRESZ más rendelkezéseit is ismerjük. A közlekedési táblák és elsőbbségi szabályok betartása nélkül könnyen másokat is veszélybe sodorhat egy felelőtlen kerékpáros. Ugyanígy nem pattanhatunk biciklire alkohol fogyasztása után sem, ezt például húsvét hétfőn a rendőrség általában kiemelten ellenőrzi.