GPS-szel spórolnak a MÁV autói 1

Az autók mozgásba lendülnek

Vége felé közeledik a MÁV Csoport autóflottájának cseréje. Az első szállítmányt a vasúttársaság 2011 november végén vette át és az utolsó autók is megérkeznek 2012 márciusában. Az ötéves flottabérleti szerződés a bázishoz képest 6 éven keresztül évi 405 millió forint megtakarítást jelent majd.

A költségcsökkentés azonban nemcsak az új autópark kedvezőbb flottabérleti szerződéséből származik: az összes újonnan bérelt jármű mozgását GPS-alapú flottakövetés kíséri figyelemmel, amelynek használata várhatóan további 10 százalékos üzemanyag-megtakarítást és szigorúbb kontrollt eredményez.

Minden autóban egy numerikus kódpad segítségével kell azonosítania magát a sofőrnek, és ugyanezen a felületen kell a céges és magánutakat is elkülöníteni, amelyet azonnal lehet kontrollálni, illetve bármikor vissza lehet keresni.

A számítógépes program képes megjeleníteni egy-egy autó földrajzi helyzetét: az adatok összevetésével regisztrálhatók a megtett kilométerek, nyomon követhető a felhasznált üzemanyag mennyisége, a járműben lévő üzemanyag készlete, a sofőrök vezetési, munka- valamint pihenőideje. A számítások szerint a gépjárműflotta összességében több százezer kilométerrel kevesebbet fut majd évente. Mindemellett a GPS-rendszer az esetleges lopások ellen is nagyobb biztonságot nyújt.