Az elmúlt napok kora tavaszi időjárása máris felpezsdítette a használt motorok piacát: a Használtautó.hu tapasztalatai szerint naponta több mint másfélszeresére nőtt a motorhirdetések nézettsége, mint a korábbi hetekben.

A szezonális piacon a márciustól júniusig tartó időszakban cserél gazdát a legtöbb kétkerekű. A tavalyi év jelentős élénkülést hozott ebben a szegmensben: 21 százalékkal több adás-vétel zajlott le, mint 2010-ben.

“A motorosok figyelme tavaly a jelek szerint a használt motorok felé fordult: miközben az új járművek piacán tavaly további 15 százalékos visszaesés következett be, több mint ötödével nőtt a rendszámos használt kétkerekűek adás-vétele, meghaladva a 27 ezres darabszámot” – összegzi a tavalyi év adatait Fodor László, a szakportál értékesítési vezetője. “Ez egyben az állomány öregedését is jelzi: az eladott használt motorok majdnem 40 százalékát már több mint tíz éve helyezték először forgalomba.”

2011-ben a használt motorok adás-vétele tette ki az összes hatóságilag regisztrált adás-vétel 93 százalékát, miközben a forgalomba helyezett új motorok száma 2000 darab alatt maradt.

Javul az idő, beindul a motorpiac 1
Javul az idő, beindul a motorpiac 2

Javul az idő, beindul a motorpiac

Javul az idő, beindul a motorpiac 6
Javul az idő, beindul a motorpiac 7
Javul az idő, beindul a motorpiac 8
Fotó megosztása:
Javul az idő, beindul a motorpiac 9 Érdekesség, hogy míg az online személygépkocsi-hirdetéseknél a legfőbb keresési szempont a (gyártmány és modell megadását követően) az évjárat, az üzemanyag fajtája és a vételár, addig a motorkerékpárok keresésénél a hengerűrtartalom és a kivitel szerint válogatnak a vevők. A vételár megadása csak a nyolcadik leggyakoribb keresési szempont ebben a körben.
 
A motoros hirdetések roppant széles palettája egyaránt magában foglalja az egyedi építésű, akár a 8-10 millió forintot is meghaladó értékű motorokat, illetve az akár 10-20 ezer forintért elvihető, legtöbbször még a KGST időszakából származó, működőképes, de legtöbbször némi felújításra szoruló járgányokat, mint a Riga, a Babetta, a Simson, az MZ stb.

A teljes kínálatban azonban három márka emelkedik ki a gyakoriság szempontjából: a Suzuki, a Honda, illetve a Yamaha. Mindez egybecseng a használt motorok tavalyi átírási statisztikáival, ahol az összes regisztrált adás-vétel 62 százaléka e három márka járműveit érintette.
Javul az idő, beindul a motorpiac 10