A bukaresti kormány emellett egy sor egyéb intézkedést is tervez, amelyektől a balesetek számának megfelezését reméli. A román hírportálok által kedden ismertetett dokumentum szerint az országban 2001 és 2008 között 25 százalékkal nőtt a halálos közlekedési balesetek száma. A tervezet szerint a román kormány a jogosítvány megszerzését a kötelező iskolai tanulmányok befejezésétől is függővé tenné. A jövőben csak azok jelentkezhetnének járművezetői iskolába, akik elvégezték az oktatási törvény által előírt kötelező tíz osztályt.

A quadokat Romániában kitiltanák a közutakról

A quadokat Romániában kitiltanák a közutakról

A quadokat Romániában kitiltanák a közutakról


Emellett kitiltanák a román közutakról a quadokat, és a segédmotoros kerékpárok vezetését is jogosítvány megszerzéséhez akarják kötni Romániában. A bukaresti kormány tervei között szerepel az is, hogy a közlekedési bírságokat a rendőrök is beszedhessék.

Romániában évente 450 millió lej (több mint 30 milliárd forint) közlekedési bírságot vetnek ki a rendőrök, ám ennek alig 40 százalékát sikerül behajtani. Az Európai Unióban a közlekedési bírságok behajtási aránya több mint 90 százalékos.

Forrás: MTI