A kínai Youngman autógyár megvenné a csődbe jutott Saab autógyárat svéd lapbeszámoló szerint. A Svenska Dagbladet hétfői számában azt írta, hogy a kínai vállalat 2 milliárd koronát, hozzávetőleg 65 milliárd forintot kínál a svéd autógyárért.

A Saab tavaly decemberben kért csőeljárást maga ellen, miután november óta nem fizetett bért a trollhättani üzem .500 alkalmazottjának és több milliárd eurós tartozást halmozott fel beszállítóival szemben. Az autógyár kisebb-nagyobb megszakításoktól eltekintve április óta nem termelt.

A Saab többségi tulajdonát 2010-ben vásárolta meg az időközben Swedish Automobile-re keresztelt Spyker Cars a General Motorstól.  A Saab Automobile vezérigazgatója Victor Muller, aki egyben a Swedish Automobile tulajdonosa, több kísérletet is tett a vállalat működési forrásainak előteremtésére kínai – többek között a Youngman – és orosz befektetők bevonásával, ami azonban főként a résztulajdonos General Motors ellenállásán minduntalan meghiúsult.

A GM rendre megtagadta azoknak a licenceknek az átadását, amelyek a jelenlegi Saab modellek előállításához kellenek, mert tart a svéd kocsik versenyétől a kínai piacon, ahol a GM-nek igen erősek a pozíciói. A Yougman már tavaly novemberben is megvette volna a céget, de GM, akkor sem engedett.

A svéd lapnak a Youngman alapítója elmondta: kész 12 milliárd koronát befektetni új Saab modellek kifejlesztésébe. A Saab nem az első nyugati autómárka lenne, amelyet kínaiak vesznek meg: korábban a Volvo is kínai tulajdonba került.

Forrás: MTI