Egy vázlat és egy videó közlésével párhuzamosan a Porsche elárulta a még fejlesztés alatt álló modelljének nevét. A Cayenne-nél kisebb új szabadidő-autó a Macan nevet kapja, ami az – egyik – indonéz nyelvben Tigrist jelent. A Porsche szerint ez tökéletesen illik az autóra, amely a nemes állathoz hasonlóan a rugalmasságot ötvözi a erővel és dinamikával, ugyanakkor a név illeszkedik a márkához, jól hangzik sok nyelven és pozitív asszociációra ösztönzi az embert.

Az eddig Cajunnak sejtett modell az Audi Q5 alapjaira épül majd, de a Porsche mostani közleménye sem hagy kétséget afelől, hogy milyen autóra is számíthatunk. “A Macan egy sportautó jellemzőit és egy szabadidő-autó előnyeit egyesíti és egy igazi Porsche” –  mondta Bernhard Maier, A Porsche AG igazgatóságának értékesítésért és marketingért felelős tagja.

Az autó formailag erősen emlékeztet a Cayenne-re, ami nem véletlen, hiszen a Cayenne, a Panamera mellett a Macan vonalai is 911-re vezethetők vissza. A grafika egyértelművé teszi, hogy ötajtós modellről van szó, de a hírek szerint készül majd háromajtós változat is.

Bár motorjai főként a VW-konszerntől – akár Győrből – érkeznek majd, azok erősebbek lesznek, mint az Audi vagy más márkák esetében. A benzines és dízelmotorok mellett hibridre is lehet számítani. Minden változat 4×4-es hajtást rejt majd.

Ez lesz a Porsche ötödik modellje, eredményeitől függ a márka sikere is, amelyre viszont a Volkswagen-konszern számít, hogy 2018-ra a világ első számú autógyártója lehessen. A tervek szerint évi 50 000 darab kelhet le a Macanból.

Az autó 500 millió eurós beruházás nyomán a már meglévő Porsche-gyárban, Lipcsében készül majd, 1000 új munkahelyet létrehozva. 2013-ban indul a gyártás, így az autó tanulmányként már biztosan látható lesz idén valamelyik nagyobb autószalonon.