Mintegy 11-12 millió euróra becsült beruházással tovább bővíti esztergomi üzemét a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítójának magyarországi leányvállalata, a Kirchhoff Hungária Kft. Márciusban indul az újabb beruházás, amelynek keretében új, világszerte is csak kevés helyen alkalmazott technológiát honosítanak meg Magyarországon, az úgynevezett meleg formázást, préselést.

Az új technológia jelenleg csak a németországi üzemben működik. Az eljárás azért jelenti autóipari csúcstechnológiát, mert az autógyárak, a jelenlegi kényelmi és biztonsági szint továbbfejlesztése mellett csak úgy tudnak súlyt csökkenteni, hogy közben a nagy szilárdságú acélokból hasonló szilárdságú, de kisebb, vékonyabb lemezeket készítenek.

Sólyom Szabolcs, a Kirchhoff Hungária ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a beruházás novemberre zárulhat le, addigra a gyártóberendezések is a helyükre kerülhetnek. Hozzátette: az új termékkel a jelenlegi vevőkört, közöttük a Mercedest, a Škodát, illetve a BMW-t szolgálják majd ki.

A társaság közleményében emlékeztetett: a közelmúltban befejeződött fejlesztés eredményeként két nagy teljesítményű transzferprés állt üzembe, amelyeket robotcellák és feldolgozógépek is kiegészítenek. Az így meghonosított technológia révén – amelynek keretében az alapelemektől a kész alkatrészig folyamatosan robotok dolgoznak a terméken – a korábban kizárólag a Suzuki számára termelő magyar vállalat más autógyártók megrendeléseit is fogadni tudja. Így a Mercedes  kecskeméti, a Peugeot-Citroen és a Volkswagen szlovákiai, a Škoda és a Ford csehországi, a BMW, illetve a General Motors  magyarországi üzemeinek beszállítójává vált.

Az akkori, 13 millió eurós beruházás nagy részét saját forrás fedezte, ehhez társult a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében elnyert egymillió euró állami támogatás. A fejlesztésnek köszönhetően a társaság alkalmazotti létszáma elérte a válság előtti 300-320 fős szintet.

A nemzetközi Kirchhoff Automotive világszerte 12 országban több mint 7500 embert foglalkoztat. A csoport 2011. évi árbevétele 970 millió euró volt.

Forrás. MTI