Utcára mennek a legtakarékosabb autók 1
Utcára mennek a legtakarékosabb autók 11 Európa-szerte 3000 diák készül, hogy a saját tervezésű autójával a lehető legnagyobb távolságot tegye meg a lehető legkevesebb üzemanyaggal. A 28. Shell Eco-marathon Europe versenyt május 17. és 19. között rendezik meg, amely idén Németországból Rotterdamba, Hollandiába költözik. A verseny győztese az lesz, aki a legnagyobb távot teszi meg 1 kWh energiával vagy 1 liter üzemanyaggal.

Míg korábban versenypályán köröztek a járgányok, most először utcákon versenyez a 24 országból érkező 227 csapat. A versenypálya öt 90°-os kanyarral rendelkezik, ami igencsak próbára teszi a pilóták vezetési tudását, hiszen a fékezés, gyorsítás és kanyarodás 50%-ban befolyásolja majd az eredményeket.

Magyarországról ismét öt csapat pályázik a legjobb helyezésekre. Indul a magyar csúcstartó, a Kecskeméti Főiskola, amelynek járműve egy versenyen 2661 km-t tett meg egyetlen liter üzemanyaggal, ott lesz a szintén kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola, a Pécsi Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, illetve a győri Széchenyi István Egyetem járműve is.

„A Shell Eco-marathon elsősorban arról szól, hogy a diákok együtt dolgoznak olyan fenntartható megoldásokon, amelyekkel válaszolhatunk a világ kihívásaira energetikai szempontból. A mérnökök új generációjának munkája és az együttműködés Rotterdammal kiváló alap, hogy összehozzuk Európa tehetségeit, akik innovatív megközelítésben kutatják az energia jövőjét” – mondta Peter Voser, a Royal Dutch Shell vezérigazgatója.