Válságban az autófinanszírozás 2 A legfrissebb lízingpiaci adatok alapján 2011-ben tovább romlottak, így 100 milliárd forint alá csúszva évtizedes negatív rekordot döntöttek a lakossági gépjármű-finanszírozási piac eredményei – mutat rá a Lombard Lízing Csoport.

A lakossági gépjármű-finanszírozási piac válsága 2011-ben tovább mélyült, miközben az ügyfelek hitelfelvételi kedve nem mozdult el a mélypontról, sőt, a korábbi évekhez képest tovább csökkent. A szektor összes kihelyezése az elmúlt 10 évben tavaly csúszott először 100 milliárd forint alá (96,72 milliárd). Ez tíz százalékot meghaladó csökkenés 2010-hez viszonyítva, míg közel 85 százalékos csökkenést jelent a válságot megelőző utolsó évhez, 2008-hoz képest.

Az előző évihez képest csökkenő kihelyezésért egyértelműen a használtautó-szegmens 21 százalékos szűkülése a felelős, míg az új autók finanszírozása gyakorlatilag az előző év szintjén maradt. A finanszírozott darabszám tekintetében a volumen enyhén csökkent, míg kihelyezésben – vélhetően az év közben megemelkedett gépjárműárak miatt – kismértékű, 4 százalékos emelkedés történt.

A szektoron belül a flottafinanszírozók pozitív eredményt produkáltak. Míg a lakossági gépjármű-finanszírozás továbbra is mély recesszióban van, a flottafinanszírozás piacán 2011-ben a kihelyezések 27 százalékkal nőttek. A flottafinanszírozás súlyának jelentős növekedését jól mutatja, hogy míg 2008-ban a teljes gépjármű-finanszírozási szektoron belül a flotta aránya alig érte el a 10 százalékot, ez az arány az elmúlt évben már 34 százalék volt.

2011 a gépjármű-finanszírozási piacon a forintalapú hitelek éve volt: a svájcifrank-alapú finanszírozás gyakorlatilag eltűnt a piacról, az euróalapú finanszírozás aránya pedig 20 százalék alá csökkent. A 2012 elejétől életbe lépett szabályozások eredményeképpen az év nagy slágere a nyílt végű pénzügyi lízingkonstrukció lehet. Az áfa-törvény változása következtében ugyanis a nyílt végű lízing havi díjainak áfa-tartalma 2012. január 1-jétől kezdődően levonhatóvá vált.

“Ahhoz azonban, hogy a szegmensben kézzelfogható növekedés induljon el, a háztartások jövőbeli kilátásaiban a 2012-es év folyamán érdemi változásnak kell bekövetkeznie, melynek hatására a lakosság pénzügyi döntései a jelenlegi adósságtörlesztő és megtakarítási pályáról a nagyobb fogyasztás irányába mozdulhatnak el” – mutat rá Anderle Ádám, a Lombard Igazgatóságának tagja.