Autóbalesetben halt meg a szaúd-arábiai nők vezetési jogáért indított mozgalom egyik aktivistája. A nő azután vesztette életét, hogy a jármű, amelyben utazott, felfordult a királyság északi, Hael nevű tartományában. Az autót egy másik nő vezette, aki túlélte a balesetet, de kórházba kellett szállítani.

Az ultrakonzervatív ország az egyetlen hely a világon, ahol a nők nem vezethetnek autót, ha egyedül, férfi kísérő ülnek benne. Női aktivisták a múlt évben komoly kampányt indítottak a szokásjogon alapuló tilalom ellen.

Manal as-Sarífot, a mozgalom vezéralakját májusban 10 napra börtönbe is zárták, miután feltett magáról egy vezetés közben készült videót a YouTube-ra. A megosztó kampány a Facebook közösségi portált is elérte, ahol mindkét tábor létrehozta a saját oldalát. Egy csoport egyenesen azt követelte a nőket vezetésen kapó férfiaktól, hogy hagyják helyben az engedetlen asszonyt.

A nők viszont arra hivatkoznak, számos dolgot képtelenség autó nélkül elintézni és nem mindig van rá lehetőség, hogy kísérőjük legyen. Ennek megfelelően, egyre többen vezetnek, így az utóbbi években többször fordult elő, hogy a volán mögé ülő szaúdi nőknek autóbaleset okozta halálát.

Forrás: MTI