Ennél jobban aligha indulhatna a kilencedik világbajnoki címéért harcba szálló Sebastien Loeb idénye – a Citroën pilótája magabiztos fölénnyel nyerte meg az évadnyitó Monte-Carlo-ralit.

A verseny vasárnapi programja szinte formalitás volt a futam végkimenetelét tekintve, hiszen Loeb 2 perc 41,6 másodperccel vezetett Dani Sordo előtt, amikor mára csak az 5,16 kilométeres zárószakasz volt hátra. Ám Loeb mindig nyerni akar, így a külön pontokért zajló Power Stage-en sem adta másnak az elsőséget, leggyorsabbként teljesítette a Ste Agnes-Col de la Madone gyorsaságit. Ezzel a futamgyőzelemért járó 25 pont mellé további hárommal gazdagodott.

Loeb a király a hercegségben 2 A Power Stage-en Mikko Hirvonen végzett a második (+2 pont) és Jevgenyi Novikov a harmadik (+1 p) helyen. Mindez azonban a verseny végeredményét nem befolyásolta érdemben, az a korábbi napokon kialakult.  


Sebastien Loeb a futam elejétől briliánsan autózott, szinte mindig tökéletesen választva – öt opció közül – a megfelelő gumit. A Ford versenyzője, Jari-Matti Latvala volt az egyetlen, aki képes volt hozzá mérhető tempót repeszteni, sőt még meg is előzte, de ez csak ideig-óráig volt igaz, mert már a verseny nyitónapján, szerdán kiesett. Az élről búcsúzott. Loeb ottmaradt egyedül, mivel a többi üldözője már egy percnél is nagyobb hátrányban volt. A francia pedig egyre növelte előnyét és megszerezte hatodik győzelmét a hercegségben. Pályafutása 68. elsősége a mostani.

“Egyértelmű, hogy nagyszerű így kezdeni az évet, különösen ilyen sok rajongó előtt” – nyilatkozta Loeb a célban. “Maximális pontszám az első versenyen, hihetetlen és tökéletes kezdet a címvédéshez. De Monte-Carlo az én versenyem és a többi majd meglátjuk?”

A dobogós helyekért Dani Sordo (MINI) és Petter Solberg volt versenyben. Csütörtökön még másodpercekért csatáztak, ám Solberg pénteken elgumizta magát, majd defektet kapott, így jócskán lemaradt. Hiába hajrázott a norvég szombaton, a sorrend már nem változott. Dani Sordo végzett a második helyen, de Solberg sem panaszkodhat, hiszen első fordos versenyén lett harmadik, ráadásul még soha nem állt a dobogón Monte-Carlóban.
Loeb a király a hercegségben 3 Első citroënes futamán negyedikként zárt Mikko Hirvonen. A finn a verseny első két napján még nem találta az összhangot az autóval, de utána sokat javult a teljesítménye és a gumiválasztás is sikerült. Három szakaszon is a leggyorsabb volt, jelezve, hogy új munkahelyén is felvette a tempót.

Elégedett lehet ötödik helyével Jevgenyij Novikov is, hiszen ezzel beállította pályafutása eddigi legjobb eredményét, illetve csak gyári pilóták végeztek előtte. Annak fényében, hogy az orosz nem tesztelt a verseny előtt még inkább nagy értéke van az eredménynek. Ráadásul a Power Stage-en is szerzett pontot.

Hasonlóan csak dicsérően lehet szólni a veterán Francois Delecourról, akit a román állam kért fel, hogy autóján az országot hirdetve vegyen részt a versenyen. Legutóbb tíz éve, 2002-ben indult rali-világbajnoki futamon. Ha a 49 éves versenyző neve nem lett volna elég vonzó a fotósoknak, a hatodik helyével biztosan helyet követek az újságokban. Ráadásul a Power Stage-en Delecour átadta a volánt navigátorának, Dominique Savignoninak, akivel így szerették volna megünnepelni pályafutását, Savignoni ugyanis visszavonul.

2012-es Monte-Carlo-rali végeredménye (18/18 szakasz) 2012.01.22

1. Sebastien Loeb, Citroën Total WRT – DS3 WRC                   4ó 32p 39.9mp
2. Dani Sordo, MINI WRC Team – John Cooper Works WRC          +02p 45.5mp
3. Petter Solberg, Ford WRT F- iesta RS WRC                          +03p 14.2mp
4. Mikko Hirvonen, Citroën Total WRT – DS3 WRC                     +04p 06.8mp
5. Jevgenyij Novikov,  M-Sport Ford WRT – Fiesta RS WRC         +06p 03.4mp
6. Francois Delecour, M-Sport Ford WRT -Fiesta RS WRC           +07p 47.9mp
7. Pierre Campana, MINI WRC Team – John Cooper Works WRC    +08p 31.4mp
8. Ott Tanak, M-Sport Ford WRT -Fiesta RS WRC                     +10p 34.6mp
9. Martin Prokop, Czech Ford National Team – Fiesta RS WRC      +16p 10.7mp
10. Armindo Araujo, Armindo Araujo WRT – MINI JCW WRC          +16p 16.6mp

A részletes eredményeket erre a linkre kattintva érheti el. 

A világbajnokság állása a Monte-Carlo-rali után:
Pilóták

1. S. Loeb       28 pont
2. D. Sordo      18 pont
3. P. Solberg    15 pont
4. M. Hirvonen  14 pont
5. J. Novikov    11 pont
6. F. Delecour    8 pont
7. P. Campana   6 pont
8. O. Tanak       4 pont
9. M. Prokop      2 pont
10. A. Araújo     1 pont
 
Konstruktőrök

1. Citroën                  42 pont
2. MINI                      24 pont
3. Ford M-Sport          23 pont
4. Ford WRT               15 pont
5. Chech Ford RT          2 pont
6. Armindo Araújo WRT   1 pont

A rali-világbajnokság következő futama a Svéd-rali lesz, február 9-12. között.