Bírálta az MSZP-s Korózs Lajos szerdán sajtótájékoztatón azt a támogatási rendszert, amely a fogyatékkal élőknek biztosít gépkocsi-vásárlási kedvezményt. A szocialista politikus szerint az igénylők rosszul járnak a támogatással, ezért arra biztatta őket, ha a szakminisztériummal és a hitelező bankkal folyó tárgyalásaik eredménytelenek maradnak, tegyenek feljelentést az ügyben.

Korózs Lajos elmondta: a kormány által kezdeményezett változtatás után már csak azok kaphatnak – az eddiginél nagyobb – autóvásárlási támogatást, akik születésüktől mozgáskorlátozottak, a balesetesek nem. Ráadásul, folytatta, az új autók közül csak egy olyan Suzuki-típust vásárolhatnak meg állami támogatással, amelyben nincs automata sebességváltó, a nagyobb méretű kerekes székek szállítására pedig alkalmatlan. A tenderen nyertes modell a Suzuki Swift 1.2 GLX.

További szűkítés, hogy a kedvezménnyel csak egy, a minisztériumi pályázaton nyertes konzorcium részét képező márkakereskedőnél lehet vásárolni, és a támogatottaknak mindenképp hitelt kell felvenniük, méghozzá a Széchenyi Kereskedelmi Banktól, olyan konstrukcióban, amelyben a teljes hiteldíjmutató 27 és 34 százalék közötti, vagyis a háromszorosa más, a piacon elérhető autóhiteleknek – sorolta a szocialista politikus, megjegyezve, hogy ugyanilyen Suzukit akár félmillió forinttal olcsóbban is bárki vehet, vagyis kedvezményről nincs szó.

Ezért azt javasolta az igénylőknek, hogy ha az ügyben folyó tárgyalások eredménytelenek maradnak, tegyenek feljelentést ismeretlen tettes, a nemzetierőforrás-minisztérium vagy a Széchenyi Bank ellen. Hozzátette azt is: az említett márkakereskedő tavaly május óta végrehajtás alatt áll, így a tenderbontás időpontjában nem szerepelhetett a köztartozástól mentes adózók listáján, ami megkérdőjelezi a pályázat szabályszerűségét.

Forrás: MTI