Ausztrál kutatók sürgetik, hogy helyezzenek el egészségügyi figyelmeztetéseket a koffeintartalmú energiaitalokon, miután megugrott azok száma, akiknél egészségügyi problémák jelentkeztek elfogyasztásukat követően.

A Sydneyi Egyetem orvosi karának szakemberei szerint míg 2004-ben 12 nemkívánatos hatásról érkezett jelentés az energiaitalokkal kapcsolatban, addig 2010-ben már 65 ilyen eset volt.

A telefonos egészségügyi szolgálatok az eltelt hét év alatt 297 segélykérő hívásról számoltak be, legalább 128 ember kórházi kezelésre szorult olyan tünetekkel, mint szívremegés (palpitáció), erős nyugtalanság és gyomorproblémák. Húsz személynél még súlyosabb tünetek jelentkeztek, például görcsök és hallucinációk.

A Medical Journal of Australia című szakfolyóiratban hétfőn közzétett tanulmány szerint az érintettek átlagos életkora 17 év volt, akik gyakran alkohollal keverték az energiaitalokat.

“Tanulmányunk demonstrálja az egyre növekvő probléma kiterjedtségét Ausztráliában…, különösen a kamaszok körében” – írták a szerzők, akik szerint az egészségügyi hatóságok intézkedésére lenne szükség, például az energiaitalok koffeintartalmának korlátozására, csomagolásukon pedig az egészségügyi veszélyek feltüntetésére.

Forrás: MTI