Igazi vegyesfelvágottal kedveskedtek a szervezők a 2012-es Dakar-rali utolsó előtti szakaszán Peruban. Kemény föld, köves talaj és homokdűnék is szerepeltek a 13. szakasz repertoárjában, miközben Nascából  Piscóba vezetett a mezőny. A szombatra előírt teljes távolság 375 km volt, amelyből 275 km-t kellett versenytempóban megtenni.

Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 1
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 2

Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres

Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 21
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 22
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 23
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 24
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 25
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 26
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 27
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 28
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 29
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 30
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 31
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 32
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 33
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 34
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 35
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 36
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 37
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 38
Fotó megosztása:
Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 39 A motorosok versenye gyakorlatilag eldőlt, miután a végső győzelemre hajtó – pénteken még első – Marc Coma motorja meghibásodott. A szakasz második felében ugyanis a katalán
motorjának váltójában csak negyedik és ötödik fokozata volt, és így nagyon nehezen tudott felmászni a dűnékre. 13 percet veszített és csak a 18. helyen ért célba.

Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 40


Ellenfele, Cyril Despres viszont csak 47 másodperccel marad el a szakaszt megnyerő Helder Rodrigues mögött, azaz a francia 11 perccel átvette a vezetést az összetettben. Ez az előny – ha nem történik valami fatális dolog – bőven elég, hogy megszerezze negyedik Dakar-győzelmét.

Azért a vasárnapi utolsó 29 kilométeren lesz min izgulni, mivel a mai teljesítménye nyomán Rodrigues akár a második helyre is feljöhet, hiszen immár csak 24 másodperc választja el ettől a Comától.

Robby Gordon fogadkozott a szakasz előtt, hogy megleckézteti a MINI-ket, amiért azok csalónak állítják be őt. Keményen támadott és egyre nagyobb előnyt autózott ki, elmondása szerint volt olyan, amikor már 30 perccel vezetett. Csakhogy az örült tempó megbosszulta magát és nagyjából 200 kilométernél egy ugratást követően orral a homokba állt majd felborult. Több mint fél órát veszített, de ezzel nem volt vége, utána defektet kapott.

Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 41


Így aztán nem ő leckéztette a MINI-ket, hanem azok őt. Főként Stéphane Peterhansel, aki megnyerte a szakaszt ( ez már 59. szakaszgyőzelme) és készülhet a holnapi ünneplésre. A francia a tizedik Dakar-elsőségét gyűjti be, ha a vasárnapi utolsó szakaszon megőrzi előnyét. A francia versenyző korábban motorral hatszor, autóval pedig háromszor nyert.

Rohannia nem kell, hiszen már 42 perccel vezet csapattársa, Joan Nani Roma előtt, aki ma úgy elásta autóját, hogy 25 percig tartott kiásni. Így holnap várhatóan csak bekíséri a Mr. Dakarnak becézett Peterhanselt.  Az összetett harmadik helyén Giniel de Villiers tanyázik, aki szombaton másodikként végzett.

A quadosoknál a Patronelli testvérek inkább biztosra mentek és nem akartak kockáztatni az utolsó kilométereken, átadták másoknak a jó helyezéseket. Tomas Maffei idei harmadik szakaszgyőzelmét szerezte meg, mögötte pedig Sergio La Fuente érkezett be másodiknak. Maffei azonban így is több mint egy órányira van az összetettben második Marco Patronellitől, aki további egy órát veszített eddig testvérével szemben.  

Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 42


A kamionoknál az orosz Andrej Karginov (Kamaz) másodszor is a legjobb idővel ért célba, és jelentős előnnyel tette mindezt, ugyanis a második helyen André de Azevedo 20 perccel, a harmadik helyen pedig Hans Stacey 22 perccel rosszabb idővel fejezte be a szakaszt. Összetettben ebben a kategóriában sem történt változás, Gerard De Rooy esélyes a végső győzelemre.

Tartott az utolsó hosszú naptól Szalay Balázs és Bunkoczi László, és félelmeik be is igazolódtak. A magyar kettős a 12. helyen haladt át az első ellenőrző ponton, ami azt jelenti, hogy ismét számos ellenfelét előzte meg a szakasz első részén. Ha csak megtartja ezt a pozíciót, már akkor előrébb zárkózhatott volna az összetettben.

Csakhogy az utolsó ellenőrző pont után úgy ragadtak be Isabelle Patissier mögé, aki éppen mélyen elásta magát a homokban, hogy egy órát kellett várniuk, mire a francia versenyző tovább tudott haladni.  

Közel a győzelemhez Peterhansel és Despres 43


“Sok dűne volt előttünk és már sok is mögöttünk, amikor megérkeztünk az ominózus területre. Négy autó és három kamion ásott előttünk, így nem tudtam azon a nyomon menni, amelyen szerettem volna. Háromszor mentem fel, háromszor tolattam le. A harmadiknál vártam Lacit, hogy jöjjön le a dűne tetejéről, ahol szétnézett, merre kellene menni, amikor megérkezett Isabelle. Alighanem megijedt, hogy ott vagyunk, mert orral úgy beesett előttünk egy lyukba, hogy képtelenség volt kiszedni. Mi meg se előre, se hátra. Hátra nem lehetett, mert orral lefelé álltunk egy dombon, előre meg csak rajta keresztül vezetett volna út” – mondta Szalay Balázs, aki ezek után navigátorával együtt (önös érdekből és lovagiasságból is) segített kiásni a buggyt.

Beszálltak a játékba a helyi lakosok is, az egyik bőszen ráncigálta az autót, amelynek a végére már teljesen összetört a hátulja, de így is körülbelül egy órát tartott, mire kiszabadultak mindketten. Attól kezdve Szalayék úgy folytatták az útjukat, mintha mi sem történt volna – egyszer sem ástak, egyszer sem volt gondjuk, végül a 38. pozícióban teljesítették a szakaszt, s a kérdéssel, ami ott motoszkált az agyukban: “Mi lett volna ha…?”

“Rettenetes érzés volt ott vesztegelni azzal a tudattal, hogy semmi gond az autóddal, simán mehetnél. Nem volt könnyű nap, mert egész nap bukdácsolt az ember a dűnéken, az úttalan utakon, de ennél sokkal jobban is szerepelhettünk volna az ominózus kaland nélkül” – mondta Szalay, aki az eset miatt a 21 helyre csúszott vissza az összetettben. A 20. hely 50 másodpercre van.


 

Dakar 2012 – 13. szakasz, Nasca-Pisco (2012.01.14.)

 Autósok
1. Stéphane Peterhansel (francia, MINI) 3:09:47 ó
2. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Toyota) 8:29 p h.
3. Leonyid Novickij (orosz, MINI) 12:55 p h.
…38 Szalay-Bunkoczy (Opel) 2:43:52 ó h.
összetett
1. Peterhansel 38:28:51 ó
2. Nani Roma (spanyol, Mini) 42:57 p h.
3. de Villiers (dél-afrikai, Toyota) 1:15:09 ó h.
…21 Szalay-Bunkoczy 18:21:12 ó h.
 
Motorosok
1. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 3:21:16 ó
2. Cyril Despres (francia, KTM) 47 mp h.
3. Jordi Viladoms (spanyol, KTM) 3:00 p h.
 összetett:
1. Despres 43:01:54 ó
2. Marc Coma (spanyol, KTM) 11:03 p h.
3. Rodrigues 1:11:27 ó h

A részletes eredményeket erre a linkre kattintva találja meg.

.