Az illetők valamennyien Kentucky állam egyik amis közösségéhez tartoznak, amely nem hajlandó élni a modern kor technikai vívmányaival, sem áramot nem használ, sem motor hajtotta járművet. Lóhajtású bricskákkal közlekedik, amelyekre kötelező a gépkocsik hátsó lámpáját helyettesítő, fényvisszaverő háromszög. Csakhogy az amisok vallása tiltja az élénk színek használatát, ezért ők eleve be sem szerzik a háromszögeket.


A rendőrség még tavaly nyáron egy közúti ellenőrzésen a hiány miatt megbírságolta őket, amit viszont nem voltak hajlandók kifizetni vallásuk “színtelen” előírására hivatkozva. A rendőrség feljelentést tett, a bíróság pedig börtönre ítélte a 8 férfit, 3 és 10 nap közötti időtartamokra, amelyet szeptemberben le is töltöttek.

A börtönben is akadt azonban színgond, mivel a rabok ruhája narancssárga. A fegyintézet végül tapintatosan sötét ruhát adott nekik, és mindannyiukat egy nagy közös cellában “szállásolta el”.

A börtön sem bírta azonban jobb belátásra bírni a 8 férfit – akik mindegyike az Old Order of Swartzentruber nevű csoporthoz tartozik, amely a legkonzervatívabb hagyományaiban -, és újabb börtön vár rájuk. (Más amis gyülekezetek rugalmasabbak, hajlandók kitenni a háromszöget.)

Nem kizárt, hogy a polémia végül “beszürkül”. Felmerült ugyanis, hogy narancssárga helyett szürke fényvisszaverőket is elfogadjon a közlekedésrendészet. Tíz éve tudományosan is vizsgálták, hogy van-e különbség a két szín baleset-megelőzési hatásfoka között és arra jutottak, hogy nincs.

Az amis lovaskocsik és autók karambolja gyakran halálos kimenetelű. Tavaly novemberben – tehát két hónappal az első bebörtönzés után – egy tizenéves amis “kivilágítatlan”, pontosabban fényvisszaverő háromszöget nélkülöző bricskájába száguldott bele egy autós, a fiatal meghalt a balesetben.

Több másik halálos közlekedési baleset is történt tavaly Kentuckyban, de nem tudni, hogy azokban szintén szerepet játszott-e a háromszög hiánya.

Forrás: MTI