Különleges tematikus modellel jelent meg az Audi Detroitban, az Észak-Amerikai Nemzetközi Autószalon alkalmával. Az Audi Q3 Vail a nagyhírű amerikai télisport-központ nevét viseli, mert a tanulmányautó elsősorban a fiatal, a téli sportok iránt rajongó vásárlókört célozza, akik kedvenc időtöltése a síelés és a snowboardozás.


A Q3 Vail a kifejezetten számára kreált “energiavörös” színben jelent meg, amely aranyszínű gyöngyház-hatású részecskéket tartalmaz. A nyomtávot elöl és hátul egyaránt 40 milliméterrel szélesítették a tervezők, míg a karosszéria 30 milliméterrel áll magasabban. Az autó oldalnézetén a látványosan kiszélesített sárvédők és a küszöbök fellépő-lécei tűnnek szembe, amelyek az Audi gyári kiegészítőinek programjában is megjelennek majd.

A Q3 Vail alumíniumból formázott orr alatti erős védőlemezzel rendelkezik, míg hátul egy diffúzor-elemet és az alsó védőlemezt integráló egység jelenik meg. Az új tervezésű alumínium tetősínek kifejezetten a síléc- és snowboard-tartókhoz igazodnak, amelyek szénszál-erősítésű műanyagból készültek.

Az utastér a sportos elegancia jegyében született, amit három alapvető szín – a fekete, a szürke és a vörös – is sugall. Üléskárpitként újszerű bőr-szövet kombináció szolgál, amelyben a keskeny, mindössze néhány tized milliméteres bőrcsíkok cérnával befonva húzódnak. További érdekesség, hogy a sebességváltó karja körüli betét, a vezetőtér első fele és az ajtók díszítőberakásainak anyaga háromdimenziós hatású nemesacél szövet.

300 lovas Audi síelőknek 3


Az Audi Q3 Vail utastere két hasznos tárgyat is kínál a téli sportolók számára. A csomagtér oldalában elektromos töltő található, amelyben a kézilámpa egyszerre tárolható illetve tölthető. Hasonló technikával működik az első ülések közötti pohártartók termosza, amelyben az italok hűthetők és melegíthetők is.

A kézilámpa további előnye, hogy LED-világítása mellett infravörös melegítőfunkcióval is szolgál, amely akár a kezek, akár a sícipők felmelegítésekor hasznos lehet. A modell érdekes megoldása a fűthető ülőpárnákat integráló csomagtér-szőnyeg, amely kihajtva a rakodóperemen kínál kényelmes és meleg helyet a sícipők fel- és levételéhez, pakoláskor pedig hatékonyan védi a karosszériát.

Akkor sem lehet panasz, ha nem a szabadban száguld a tulajdonos, hiszen az autó vezetése is élmény lehet. A Q3 Vail-be ugyanis a TT RS-ből ismert 2.5 TFSI motor került. Az öthengeres turbómotor teljesítménye 314 LE, maximális nyomatéka 400 Nm. A duplakuplungos automata sebességváltóval és összkerékhajtással szerelt járgány mindössze 5,5 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra, végsebessége pedig 262 kilométer/óra.

Nem lehetetlen, hogy Audi Q3 RS néven hamarosan sorozatgyártásban is megjelenik az autó.