246 km összekötő szakaszt követően 177 kilométer gyorsasági szakasz várt a 2012-es Dakar-rali autósaira és kamionosaira csütörtökön, ehhez képest a motorosok és quadosok 151 kilométer után 265 km-t hajtottak az idő ellen, mialatt Chilecitoból Fiamabalába jutottak el. Elvileg.

A reggeli rossz időjárási körülmények miatt a szervezők lerövidítették a szakaszt, a hegyekben pedig egész éjjel havazott. Hókotrókat kellett bevetni, hogy a következő napi Andok-átkelésnél ne legyen gond, azt pedig még senki nem tudja, hogy a 40 fokos sivatag után néhány órával a nulla fokos hegyeket hogyan fogja viselni a szervezete.

Szalayék alatt megint megállt az autó 2 Ami a pályát illeti, Szalay Balázs szerint ez volt az első igazán komoly szakasz az idei Dakaron: “Homokos, nehéz szakasz volt, s bár igazán komplikált dűnéket nem kellett megmászni, éppen elég volt, hogy a homokban fel-le autóztál a dűnéken, és sohasem tudtad, mi vár rád a következő mögött. Ilyenkor hiába nem magasak a homokdombok, a kiszámíthatatlanságuk megnehezíti az ember dolgát” – mondta a 11. Dakar-raliján száguldó Szalay.

Szalayék alatt megint megállt az autó 3


A motoroknál továbbra is a két KTM-es küzdelméről szól a verseny, Cyril Despres a 28. Dakaros szakaszgyőzelmének köszönhetően tovább növelte előnyét Marc Comával szemben. A francia 1 perc 41 másodperccel volt gyorsabb spanyol ellenfelénél, így az összetettben, már közel tíz perccel vezet. Ez persze még nem jelenti, hogy eldőlt volna, Coma képes a nehéz helyzetekből felállni.

Az ötödik, 185 kilométer hosszú szakaszon a harmadik helyen Joan Barreda Bort végzett, közel 13 perces hátránnyal Despres mögött, az összetettben Helder Rodrigues áll a dobogó harmadik fokán.

A tegnapi szakaszgyőzelmének köszönhetően az ötödik szelektíven az első helyről rajtolhatott Stephane Peterhansel, de mivel az autósok és a motorosok külön útvonalon mentek, nyom nélkül kellett utat törnie magának. Ebben a helyzetben mindig nehéz a versenyző dolga, így nem lehet csodálkozni azon, hogy Peterhanselnek nem sikerült az élen végeznie, de a harmadik hely így is elég ahhoz, hogy összetettben az első helyen maradjon.

Szalayék alatt megint megállt az autó 4


Csütörtökön a X-Raid újabb versenyzője iratkozott fel a győztesek listájára, ugyanis Krzysztof Holowczyc teljesítette legjobban a 147 kilométeres szakaszt. A lengyel versenyző ezzel 4 perc 18 másodpercre csökkentette hátrányát Peterhansellel szemben az összetettben, őket az ötödik szakaszon a negyedik helyen befutott Nani Roma követi 10 perc 39 másodperccel.

Robby Gordon szeretett volna a fiambalai szelektíven valami nagyot alkotni, és ez össze is jött neki, hiszen egy perccel ment csak rosszabb időt a szakaszgyőztes Holowczycnél, negyedik az összetettben. A másik Hummerrel Nasszer Al-Attijah jól ment az elején, több ellenőrző állomáson is övé volt a legjobb idő, de aztán ismét gondja akadt, eltörött a hűtőben egy cső, és meg kellett állnia. A 11. idővel fejezte be a szakaszt, összetettben a nyolcadik.

Nehogy azt gondoljuk, hogy csak a technikának kell bírnia a Dakar terhelését, az embernek talán még inkább. Ezt bizonyítja Orlando Terranova esete is, aki szerdán még a második legjobb időt érte el. A háttérben azonban nem mentek ilyen simán a dolgok, mivel már az autóban is veszekedtek navigátorával, Andy Griderrel, aztán ezt folytatták a táborban is. Végül Grider megelégelte a dolgot, és kiszállt a versenyből, így Terranova Dakarjának is vége.

Szalayék alatt megint megállt az autó 5


A quadoknál a két Patronelli testvér egymás elleni küzdelmének lehettünk szemtanúi, csütörtökön a 2010-es győztes Marcos nyert a címvédő Alejandro előtt, Tomas Maffei lett a harmadik. Az összetettben azonban pont fordított a sorrend, Maffei vezet, Alejandro és Marcos Patronelli előtt.

A legizgalmasabb harc az óra ellen a kamionoknál alakult ki az ötödik szakaszon, mégpedig Gerard De Rooy és Ales Loprais között. A holland versenyző már a harmadik szakaszgyőzelménél tart, de ezúttal igazán megszorongatták, mivel csak 14 másodperccel ment jobb időt a cseh riválisánál. Mögöttük Miki Biaison érte el a harmadik legjobb időt, de Hans Stacey szorosan ott loholt a nyomában.

A magyar versenyzők közül a Szalay – Bunkoczi kettős élvezte a tegnapi száguldást, már amíg száguldottak, miután a dűnék között, 60 kilométerrel a cél előtt megállt az Antara.

Szalayék alatt megint megállt az autó 6


“Huszonnyolc percet álltunk ott, pedig a szakasz eleje megint nagyon jól sikerült. Bár most a mezőny elejében rajtoltunk, így is sikerült ötöt előzni és remekül haladtunk, amíg meg nem állt az autó. Igazából már a szemünk se rebbent, hiszen tudtuk, mi következik. Vártunk fél órát és újraindultunk. A cél után néhány méterrel aztán újra megállt, még szerencse, hogy csak ötszáz méterre volt a tábor, így be tudtak húzni minket” – mondta Szalay Balázs.

Az Opel Dakar Team kettőse a 29. idővel végzett csütörtökön, így az összetettben a 35. helyen áll. A Sebestyén Sándor – Bognár József alkotta másik magyar duó a csütörtöki szakaszt a 98. legjobb idővel zárt, így az összetettben is előre léptek, már 98-adikak. A Darázsi-Vörös-Hoffman kamionos trió a 32. leggyorsabb volt kategóriájában, így öt versenynap után a 23. helyen állnak.
 


  

Dakar-rali 2012 5. szakasz, Fiambala – Copiapo (2012.01.05):

Autósok
1. Krzysztof Holowczyc (lengyel, Mini) 2:10:51 ó
2. Robby Gordon (amerikai, Hummer) 1:01 p h.
3. Stéphane Peterhansel (francia, Mini) 3:52 p h.
…29. Szalay (Opel) 1:08:22 ó h.
…98. Sebestyén (Toyota) 04:23:22 ó h.

összetett:
1. Peterhansel 11:58:03 ó
2. Holowczyc 4:18 p h.
3. Nani Roma (spanyol, Mini) 10:39 p h.
…35. Szalay 5:40:35 ó h.
…98. Sebestyén 16:32:18 ó h.
Motorosok
1. Cyril Despres (francia, KTM) 2:28:33 ó
2. Marc Coma (spanyol, KTM) 1:41 p h.
3. Juan Barreda Bort (spanyol, Husqvarna) 12:42 p h.

összetett:
1. Despres  14:19:00
2. Coma 9:51 p h.
3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 47:56 p h.

A részletes eredménylistát megtalálja erre a linkre kattintva.

Pénteken átkel Chilébe a “karaván”, a Fiambala és Copiapo közötti 641 km-es etap vár a résztvevőkre.