Rendőrállami módszernek nevezte a venetói síparadicsom polgármestere, Andrea Franceschini a város exkluzív üzletei és vendégei között tartott “razziát”. Nyolcvan pénzügyőr végzett ellenőrzést a kisváros ezer kereskedelmi egységéből összesen harmincötben: szállodák, éttermek, presszók, ékszerüzletek, kozmetikai szalonok számláit nézték át.

Mint kiderült, a luxuscikkeket árusító butikok 2011 Szilveszter napján 300-400 százalékkal több bevételre tettek szert, mint egy évvel korábban, a kávéházak negyven százalékkal.      

Ellenőrizték a Cortinában leparkolt 251 luxusautó tulajdonosát is: az adókimutatások szerint 133 tulajdonosból 42 kevesebb mint évi bruttó harmincezer euróból (10 millió forint) él, 16 kevesebb mint ötvenezerből (16 millió forint) tartja fenn magát. 118 cégautónak bizonyult, úgy, hogy ebből 19 cég csődöt jelentett, további 37 cégnek pedig évi bruttó ötvenezer eurónál kevesebb a bevétele.  

“Van olyan gazdag, aki tisztességesen fizeti az adót” – kommentálta Cortinából a tésztagyárról ismert vállalkozó Guida Barilla, aki szerint veszélyes mindenért a vagyonosokat hibáztatni. A Confindustria gyáriparos szövetség megjegyezte, hogy az “adócsalás védhetetlen, de az ellenőrzéseket nem csak Cortinában kell végezni”.

Keményebben fogalmazott Fabrizio Cicchitto, a Szabadság Népe (PdL) volt kormánypárt képviselőházi frakcióvezetője, aki szerint az adóhivatalnak távol kellene magát tartani a “politikai, sajtószenzációt hajhászó, propagandisztikus és társadalmi gyűlöletet keltő akcióktól”.

A római pénzügyminisztérium adatai azt mutatják, hogy a feketegazdaság Itáliában elérte a GDP 17,4 százalékát. Az ÁFA 36 százaléka nem folyik be az államkasszába. Az évi bruttó 200 ezer eurót bevalló olaszok aránya nem haladja meg a 0,17 százalékot, ami 71 989 adófizetőt jelent. A Monti-kormány karácsony előtt hatályba lépett megszorító csomagja többletadót vetett ki a luxusautókra: 185 kilowatt (252 LE) felett kilowattonként húsz eurót. 

Nálunk milyen eredménnyel zárulna egy hasonló akció?

Forrás: MTI