487 kilométeres összekötő szakasz mellett 295 kilométer gyorsasági táv volt második napi penzum a 2012-es Dakar-rali résztvevői számára, amely már kétségtelenül komolyabb kihívás volt, mint az első napi szakasz. Santa Rosa De La Pampából jutottak el San Rafaelbe.

Szalayék szenvedtek a Dakaron 2
Mac Coma, akinek vasárnap megmutatták a többiek, hogy ha nem figyel oda, elvehetik tőle az első helyet, hétfőn mindenkinél jobb időt ért el és ezzel élete 17. Dakar-szakaszgyőzelmét aratta a KTM-mel motorozó pilóta.

Szalayék szenvedtek a Dakaron 3


Legnagyobb riválisa, Cyril Despres érte el a 2. legjobb időt, így folytatódik a két KTM-es egymás elleni harca ezen a Dakaron is. Despres reggel még a 13. helyről rajtolt, a szakaszon megelőzte Olivier Paint, Pal Anders Ullevalsetert és Quinn Codyt is. A CP1-en még az első helyen állt, de az utolsó 50 kilométeren, egy hosszú dűnés részen Coma megelőzte, és 1 perc 18 másodperces előnnyel ért be a célba. A harmadik helyen a katalán Joan Barrad Bort fejezte be a szakaszt.

Az autósok mezőnyében is a címvédő ment a leggyorsabban. A tavaly még Volkswagent hajtó, most Hummerrel versenyző Nasser Al-Attiyah a 38. helyen rajtolt és az első napi drámai események után rendesen felszívta magát a katari versenyző.

Szalayék szenvedtek a Dakaron 4


A CP1-en már a 12. helyen állt, tehát nagyjából 200 kilométeren 17 autót előzött meg, köztük Stephane Peterhanselt (MINI) is, aki közel egy perccel ment rosszabb időt a címvédőnél. Napközben még csapattársa, Robby Gordon is vezetett egy ideig, a CP1-en ugyanis az övé volt a legjobb idő, úgy tűnik tehát, hogy a Hummer szerelői nehéz, de sikeres éjszakán vannak túl. A dűnéken azonban Mr. Dakar jobban teljesített, az amerikai pedig a harmadik helyen ért célba. Összetettben Peterhansel átvette a vezetést, mögötte Gordon és a szintén MINI-vel induló Holowczyc sorakozik.

A quadosoknál az uruguayi Sergio Lafuente nem tudta megismételni a tegnapi szakaszgyőzelmét, ugyanis Lukasz Laskiewic megelőzte, és ő érte el a legjobb időt. A kamionoknál Gerard De Rooy éppen a Santa Rosából induló szakaszon, még 2009-ben tudott utoljára nyerni, így érthetően boldog volt, hogy ismételni tudott. A hab a tortán,  hogy a második helyen csapattársa, Hans Stacy érkezett be a célba.

Szalayék szenvedtek a Dakaron 5


Szalay Balázs és Bunkoczi László a 64. helyen ért célba, miután közel két órát veszítettek műszaki hibák miatt, összetettben is a 64. pozíciót foglalják el. A Sebestyén-Bognár kettős a 116. helyen végzett, így az összetettben a 115-ek. A Darázsi Zsolt, Hoffmann Péter, Vörös Ferenc kamionos trió a vasárnapi rövidke ásás után ezúttal még előrébb tornázta magát, s a 28. helyen végzett.

“A szakasz közepe táján beértünk a mély homokba, és ott is jól haladtunk, ám a dűnék között felmelegedett az autónk és az egyik homokdomb aljában egyszerűen megállt – mondta Szalay, aki arra gyanakszik, az üzemanyag forrósodott fel, mert nem volt más hibára utaló jel, s mert egy óra múlva az autó újraindult. – Amikor lehűlt a motor, az Antara megpihent, újból elindultunk, majd három kilométer múlva megint megálltunk – ezúttal 40 perc volt a pihenő.”

Sikerült továbbmenniük, de 17 kilométerrel a cél előtt meghibásodott a szervó, így a pilótának rásegítés nélkül kellett megküzdenie minden kanyarral.


   

Dakar-rali 2012 2. szakasz, Santa Rosa de la Pampa-San Rafael (2012.01.02):

Motorosok:  
1. Marc Coma (spanyol, KTM) 3:07:21 ó
2. Cyril Despres (francia, KTM) 1:18 p h.
3. Joan Barreda Bort (spanyol, Husqvarna) 2:33 p h.
    összetett:
1. Coma 3:40:12
2. Francisco Lopez (chilei, Aprilia) 2:30 p h.
3. Despres 2:52 p h.
   
Autósok:
1. Nasszer al-Attijah (katari, Hummer) 2:47:18
2. Stéphane Peterhansel (francia, MINI) 54 mp h.
3. Robby Gordon (amerikai, Hummer) 1:48 p h.
    összetett:   
1. Peterhansel 3:20:33
2. Gordon 2:28 p h.
3. Krzysztof Holowicz (lengyel, MINI) 2:33 p h.

Kedden a San Rafael-San Juan közötti 776 km-es szakaszt bonyolítják le.