A Volkswagen márka a “Think Blue. Factory.” program keretein belül összes személyautós üzemegységében 25 százalékkal csökkenteni akarja a környezeti terhelést 2018-ig. A 2010-es év értékeihez képest a jövőben jelentősen csökkenteni kell a CO2-kibocsátást, a keletkező hulladék mennyiségét, a legyártott járművenként felhasznált energiamennyiséget, valamint a termelés teljes vízfogyasztását.  

A “Think Blue. Factory.” koncepció révén az autógyártás területére vonatkozó fontos intézkedésekkel egészítette ki a “Think Blue.” programot, melynek célja a termelés hatékonyságának növelése, illetve a környezettudatosabb energiaellátás megteremtése. Ez a program minden alkalmazottra vonatkozik, és az évente megrendezett napok keretein belül a termelés energiafelhasználásának csökkentésére irányuló jövőbeli megoldásokat, illetve kezdeményezéseket a Volkswagen Energia-kupa kitüntetéssel díjazzák majd.

Néhány héttel ezelőtt az amerikai Chattanooga városában létesített új Volkswagen-gyár a világ autógyárai közül elsőként kapott platina LEED-tanúsítványt (Energiagazdálkodási és Környezetvédelmi szempontból Élenjáró Kialakítás). A tanúsítvány a fenntartható és környezetkímélő termelés szigorú előírásainak betartását igazolja.

Persze nemcsak a környezet jár jól az új megoldásokkal, de hosszú távon megtérül a Volkswagennek a befektetés, hiszen a kevesebb energia és hulladék kisebb költséget jelent.