Egy naptári napon belül csak egy pótdíjat fizet az autós, akárhányszor hajt is fel matrica nélkül a fizetős útra. Ám a pótdíj összege nem tartalmazza az útdíjat, matrica nélkül egy hétfői kihágás után kedden újra megbüntetik

Egy naptári napon belül csak egy pótdíjat fizet az autós, akárhányszor hajt is fel matrica nélkül a fizetős útra. Ám a pótdíj összege nem tartalmazza az útdíjat, matrica nélkül egy hétfői kihágás után kedden újra megbüntetik

A D1 kategóriában az úthasználati jogosultság havi 4780, az évi 42 980 forint lesz. A hetijegy a nevével ellentétben valójában 10 napos lesz, ára pedig 2975 forint. A minisztérium díjrendelete alapján az útdíjak négy díjkategóriában átlagosan 7,5 százalékkal emelkednek. A motorkerékpár után fizetendő heti úthasználati jogosultság 1470 forintért szerezhető be.

Januártól a díjköteles utak jogosulatlan használata esetén fizetendő pótdíjak mértéke és a fizetési határidő is módosul. Ez utóbbi az eddigi 15 napról 30 napra emelkedik. A személyautóknál a pótdíj 30 napon belül fizetve 14 875, míg azon túl 59 500 forint. A 2011-ben vásárolt éves e-matricák érvényességi ideje 2012. január 31-ig tart.

Az előírások szerint a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell venni. Az úthasználati jogosultságot 2012-ben is az Állami Autópálya Kezelő Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, a cég viszonteladó partnerein keresztül, az interneten vagy mobiltelefon segítségével lehet beszerezni.

Az e-matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét. A vásárlás során keletkező bizonylatokat érdemes megőrizni, mert az ügyfélszolgálati eljárásoknál az eredeti bizonylat, illetve ellenőrző szelvények bemutatása nélkülözhetetlen.

A közösségi közlekedés tarifái az áfaváltozás (25 helyett 27 százalék) miatt mintegy 1,6 százalékkal emelkednek 2012. január elsején. Ugyanettől az időponttól pedig nem kell regisztrációs jegyet váltaniuk a közösségi közlekedésben szociálpolitikai alapon díjmentesen utazóknak.

Vasárnap – benzinkutanként eltérő mértékben – az áfaváltozás miatt körülbelül hat forinttal emelkedett a 95-ös benzin, hét forinttal a dízel literenkénti ára.

(MTI)