Míg 2008-ban még a megkérdezettek 69 százaléka érezte magát biztonságban, 2010-re arányuk 53 százalékra csökkent – mondta el a Klaus Brandenstein balesetkutató, a Német Biztosítók Szövetségének munkatársa a legújabb tanulmány bemutatásakor Bonnban. Azoknak a száma, akik nem érzik magukat biztonságban, megduplázódott: hatról tizenkét százalékra emelkedett. A háttérben a közlekedés résztvevőinek figyelmetlen és durva viselkedése áll.
    
A megkérdezett autóvezetők 78 százaléka vallotta be, hogy 2010-ben legalább egyszer áthajtott a piros lámpán. A megkérdezettek 43 százaléka az autópályákon is veszélyben érzi magát, holott ezek a legveszélytelenebb utak. A félelmet a nagy sebesség és a nagyobb járművek okozzák – véli Brandenstein.

A tanulmány szerint ezért az autóvezetők fele szívesebben közlekedik a kisebb országutakon. Brandenstein szerint ez meglepő, hiszen a balesetek 28 százaléka ezeken az utakon történik, 60 százalékuk pedig halállal végződik.
   
A Közlekedésklíma 2010 elnevezésű tanulmány készítői a buszok biztonságát is górcső alá vették és 213 buszbalesetet vizsgáltak meg. Ötven balesetben nem is történt konkrét ütközés, az utasok viszont általában súlyosan sérültek a sofőrök vezetési és fékezési manőverei miatt vagy a ki- illetve beszálláskor. Ezekben az esetekben tehát a sérülés esélye háromszor nagyobb, mint a “normál baleseteknél” – mondta el a szakértő.

A TNS piackutató intézet 2010 nyarán 1400 embert kérdezett meg online és 276 személyes interjút készített.

(MTI)