Ford egyesítette erőit az angliai cambridge-i egyetem tudósaival, hogy jobban megértsék az időskori látáscsökkenés következményeit és digitális eszközök használatával megfelelőbb járműveket tervezzenek a meggyengült látású emberek számára.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint világszerte mintegy 285 millió embert érint a látáscsökkenés valamilyen formája. 65 százalékuk 50 éves vagy ennél idősebb, s a népesség gyors növekedése miatt számuk egyre nő. 2030-ra Európa lakosságának 25 százaléka 65 évnél idősebb lesz; 2007-ben ez az arány még csak 17 százalék volt.

A kor előrehaladtával romlik a finom részletek észlelésének képessége, akárcsak a sötétben látás képessége. Ez azt jelenti, hogy sok autós nem tudja megfelelően leolvasni a műszereket, hacsak nem viselnek bifokális vagy progresszív lencséjű szemüveget. Az egyéb szembetegségek, például a glaukóma, a szürkehályog vagy a szemfenéki meszesedés szintén gyakoriak az 50 év fölötti korosztályban.


Ezért a Ford és a cambridge-i egyetem szakemberei kifejlesztették a látáscsökkenési szimulátort, amely segít a tervezőknek és a mérnököknek, hogy hasznos tapasztalatokat gyűjtsenek a látáscsökkenés számos fajtájának valós hatásáról.

“Bármilyen fotón képesek vagyunk bemutatni a látáscsökkenés hatását. Egyszerűen csak betöltjük a képet, kiválasztjuk a csökkentlátás valamelyik válfaját, és már meg is tudjuk, milyennek látná azt egy meggyengült szemű ember” – magyarázza Sam Waller, az egyetem tudományos munkatársa, a szoftver kifejlesztője. “Utána betölthetünk egy másik formatervet, és azonnal összehasonlíthatjuk a változás hatásait; de megváltoztathatjuk a csökkent látás válfaját is, hogy megtudjuk, hogyan jelenik meg az adott dizájn a különféle szembetegséggel küzdők előtt.”


A Ford a szoftver használatával tanulmányozza és optimalizálja az autók műszereinek és kijelzőinek formatervét, hogy azok a lehető legtöbb vezető számára könnyen és biztonságosan leolvashatók legyenek.

Nemcsak a szem, de teljes test tekintetében is figyelembe veszi az öregedést a Ford. A vállalat mérnökei 1994 óta használják az “időskori öltözéket”, amely megnehezíti a mozgást, és csökkenti a tapintásérzékelést, sőt egy szemüveg is tartozik hozzá, ami a szürkehályogot szimulálja, és aminek révén sokkal jobban megérthetik az idősebb korosztályú autósok problémáit.

“A szemüveg nagyon hasznos eszköz, de össze sem hasonlítható ezzel a szoftverrel, ami nemcsak számos szembetegséget, hanem azok fokozatait is képes bemutatni” – magyarázza Angelika Engel, a Ford Európa ergonómiai szakértője. “Ha például betöltjük egy kijelző fotóját, és kiválasztjuk a zöld-piros színvakságot, azonnal láthatóvá válik, hogy bizonyos betűk vagy karakterek rendkívül nehezen leolvashatók. Ennek megfelelően azonnal megváltoztathatjuk a dizájnt.”

“Sok ember szenved olyan súlyos szembetegségben, ami miatt már nem vezethet, ugyanakkor sokak látáscsökkenése még lehetőséget ad arra, hogy autózzanak – mi pedig azon vagyunk, hogy ezt a lehető legkönnyebben és legbiztonságosabban megtehessék.” – foglalja össze Engel.