“Európa legelső teljesen magánkézben levő vasúti társasága, az NTV márciusban állítja sínre Olaszország legkorszerűbb nagysebességű vonatát, az Italót” – jelentette be Luca Cordero Montezemolo, az NTV (Új Utasszállító Részvénytársaság) tulajdonosa, a Fiat volt és a Ferrari jelenlegi elnöke, aki büszkén mutatta be “Európa legmodernebb vonatát”.


Az Italo a Milánó-Róma járaton ingyenes wi-fi internetes kapcsolatot és harminckilenc fős mozitermet is kínál majd utasainak, a legújabb mozipremierekkel. Az üzletember olasz és külföldi vállalkozókkal indult neki a vasúti befektetésnek. Az olasz társak között van Diego Della Valle cipőgyáros, a külföldiek között a francia SNCF állami vasútvállalat.

A  francia Alstom gyártmányú, egyelőre 25 vonatból álló flotta 2012 tavaszán indul útnak Olaszország tizenkét vasútállomásán, napi 49 járattal a Milánó-Velence és a Milánó-Bologna-Firenze-Róma-Nápoly-Salerno vonalon. A flotta teljes költsége 600 millió euró volt – mondta el a próbaútra vitt újságíróknak Montezemolo.

A vonatot 98 százalékban újrafelhasználható anyagból gyártották. A tíz kocsiból álló szerelvények 450 utast tudnak szállítani három kategóriájú osztályon. A luxusszolgáltatást kínáló Club osztály bőrüléssel várja utasait. A négy vagonból álló Prima az első osztálynak felel meg, a legtöbb hellyel bíró Smart pedig az elegáns másodosztálynak. A skarlátvörös, arany színű csíkkal díszített Italón mobiltelefon-mentes úgynevezett relax-utastér is van. Az Italo elsőként teremt konkurenciát az eddig a Trenitalia olasz állami vasúttársaság uralta nagysebességű vasúti piacon.   

Forrás: MTI