Az Országos Mentőszolgálat bemutatta új mentőkocsijait. Első látásra fő érdekességük, hogy sárga az alapszínük az eddig fehér helyett. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a rendezvényen elmondta: a központi költségvetés 850 milliós forrásából vásárolták a 37 esetkocsit, emellett további fejlesztések előtt áll a mentőszolgálat. Mint hozzátette, további 570 millió forintos támogatásból hamarosan 23 kisebb esetkocsi, valamint egészségügyi felszerelés beszerzésére lesz lehetőség. A mostaniak alapját Volkswagen Crafter teherautók adják.


2012-ben az OMSZ 11,5 milliárd forintból fejlesztheti a mentési infrastruktúrát, többek között mentőállomások építése, felújítása valósulhat meg. Mindemellett a mentőszolgálat irányításának korszerűsítésére 3,5 milliárd forintot fordíthatnak, ennek legfőbb célja, hogy a mentőegységek 15 percen belül kiérkezzenek a helyszínre – közölte a miniszter.

Mártai István, az Országos Mentőszolgálat  főigazgatója arról beszélt, hogy habár az új autókra sokat kellett várni, örül annak, hogy “karácsony alkalmával ajándék érkezett” a mentőszolgálathoz. Mint kifejtette: az új esetkocsikat levizsgáztatásuk után folyamatosan állítják rendszerbe. Így a tervek szerint január végére már mind a 37 autó az utakon lehet.


Mártai István azt mondta: az ország minden megyeszékhelyén lesz majd az új autókból, a továbbiak elosztásánál pedig azt vették figyelembe, hogy mely területeken a legnagyobb az esetkocsik használata.

Mártai István arra is kitért, hogy “a mentőautóval való közlekedés egy veszélyes üzem”. Mint kifejtette: Európa számos országában is azért sárga színűek a mentőautók, mert így jobban láthatóak. Fontos, hogy útközben, de a helyszínen tartózkodva, betegellátás közben is jól látható legyen az autó, ezért az új esetkocsikon fényvisszaverő optikai csíkok is vannak – tette hozzá.

A főigazgató megjegyezte, hogy a megújulás tervezésébe bevonták azokat a dolgozókat, akik lényegében fél életüket a mentőautókban töltik. Így belső pályázatot hirdettek a mentőszolgálat új szlogenjére, s végül a “Hivatás az életért” nyert. Ezen felül a logó megújítására is pályázatot írtak ki, ám egy belső szavazás, illetve a vélemények mérlegelését követően úgy döntöttek, megtartják a régi logót.

Forrás: MTI