Hat új közterületi, elektromos autókat töltő kútoszlopot adtak át Budapesten. A kutak felállítását a E-Mobility Network tagjai, az ELMŰ-ÉMÁSZ, az ABB, az Észak-Budai Zrt., a Geometria, a Kábel Team, a Magyar Autóklub és a Tonic támogatták. Egy töltőoszlop felállítása mintegy 5 ezer euróba kerül (1,5 millió forint), amelynek kiépítését a partnerek részben vagy teljes egészében finanszírozták. A kútoszlopok használata, tehát a töltés ingyenes.


Az országban közterületen összesen körülbelül húsz elektromos kútoszlop van. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyi államtitkára az átadás alkalmából rendezett keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, bár a kormánynak megvan a “zöld elkötelezettsége”, arra nem lesz pénze, hogy a flottáját elektromos autókra cserélje. Ugyanakkor minden olyan fejlesztést támogat, amely bővíti az elektromos autózást, mivel úgy látja, ez lehet az egyik leghatékonyabb közlekedési megoldás egyéni szinten is.

Illés Zoltán elmondta, annak ellenére, hogy gazdasági világválság van, a környezetvédelmet nem lehet hátrébb sorolni. Nem lehet elkülöníteni a gazdaságtól, hiszen ha a nincs tiszta ivóvíz és környezet, az a gazdaság hátráltatója lesz a jövőben.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója elmondta, támogatják az elektromos autózást, mert nagyon fontos, hogy a közlekedés okozta szennyezést mérsékelni tudják a fővárosban. A BKK nemcsak a tömegközlekedésre koncentrál, hanem arra is, milyen a levegő tisztasága, mennyi időt töltenek az emberek feleslegesen az autókban, milyen az emberek egészsége, illetve arra is, hogy milyen a gazdasági-környezeti versenyképessége a fővárosnak.

Úgy vélte, az elektromos autózásnak nagy jövője van Budapesten és Európa fővárosaiban, de a magyar fővárosban még elenyésző mennyiségű ilyen autó van. Hozzátette, világszerte dilemma, hogy az elektromos autó a jövő megoldása-e, vagy csak az eszköztár egyik eleme.

A városok problémáiról kifejtette: a három fő gondot az általános forráshiány, a helyhiány, ezen belül az, hogy miképpen használják az értékes közterületeket, illetve a levegő szennyezettsége jelenti. Aláhúzta, hogy az elektromos autózás csak ez utóbbira ad választ, s ezért bár a BKK támogatja az elektromos autózást, nem akar olyan illúziót kelteni, hogy ez megold minden közlekedési gondot. Hozzátette, a BKK a hat helyszínt biztosítja ingyenesen a töltőállomásokhoz.

Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ elnöke a nyugat-európai tapasztalatokról elmondta, az elektromos autók ott használhatják a buszsávot, s több országban állami támogatást is adnak ilyen autók vásárlásához.

Forrás: MTI