A behajtási díjat egy bizonyos körzeten belül szeretné bevezetni a városvezetés, a legéletszerűbb ez a Hungária-gyűrűn belül lenne – mondta el a dugódíjjal kapcsolatosan Tarlós István főpolgármester csütörtökön, a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

Nagyjából 2013-ban lehet dugódíj

Nagyjából 2013-ban lehet dugódíj


Kifejtette ugyanakkor, hogy először meg kell teremteni a technikai feltételeket, a körzetet be kell kamerázni, és megfelelő számú őrzött P+R parkolót kell építeni, ami körülbelül 10 milliárd forintba kerül.

Az említett Hungária-gyűrűn belüli körzet a korábbi hírek szerint valószínűleg Pesten a Hungária körút, Budán a Margit körút – Petőfi híd által határolt területet jelenti. Egyes számítások szerint 60-110 ezerrel kevesebb jármű közlekedne így a belső kerületekben.

A korábbi tervek szerint a kamerarendszerrel működő behajtási zóna kialakítása mintegy 39 milliárd forintba kerülne, ez azonban várhatóan két év alatt megtérülne a befolyó díjakból. Egyes tervek szerint a fizetendő tétel függene a jármű környezetvédelmi besorolásától és a napszaktól is. Korábban 500 és 800 forintos díjról is hallottunk. A bevezetés valószínűleg 2013-2014-ben valósulhat meg.

Forrás: MTI