A közkeletű felfogással szemben még korántsem ért véget az idei kötelezőkampány – figyelmeztet a Genertel. A biztosító tapasztalati szerint a szerződésüket novemberben felmondó autósok közel tíz százaléka decemberre halasztja új szerződésének megkötését. Erre az év végi váltóknak december 31-ig van lehetőségük.

 Ugyanakkor a már érvényes szerződéssel rendelkezők számára a biztosító már a hónap közepén postázza az aktuális díjfizetési számlát, amelyben törvény szerint az adott biztosítási díjhoz kapcsolódó 30 százalékos baleseti adót is feltünteti. Bár a baleseti adó megfizetése az esetek többségében automatikus, számos olyan helyzet állhat elő, amikor az autósnak érdemes nagyon odafigyelnie!

Bár a baleseti adó alanya az autós, az adót a biztosító köteles beszedni, bevallani, és az adóhatóságnak befizetni. Sokszor előfordul azonban, hogy az autós a 60 napos türelmi idő alatt elfelejti rendezni az aktuális díjtartozását, és ebben az esetben a biztosító a törvény szigorú rendelkezése értelmében automatikusan törli a kötelező biztosítási szerződést.

Ilyenkor két lehetőség van. Ha az ügyfél a biztosítási jogviszonyt utóbb helyreállítja, akkor mind a türelmi időre járó díj, mind az ezt követő időszakra vonatkozó (személyautók esetén napi 300 forintos) fedezetlenségi díj megfizetése mellett az azok utáni baleseti adót is köteles utólag megfizetni.

Amennyiben az ügyfél a biztosítási jogviszonyt utóbb sem állítja helyre, és a gépjárművet a forgalomból kivonják vagy változik az üzemben tartó, akkor az üzemben tartó személy a baleseti adót az adóval nem rendezett időszakra önadózás keretében köteles az adóhatóság felé megfizetni. Sem a fedezetlenségi időszakra, sem az önadózással érintett teljes időszakra nem alkalmazható a baleseti adó napi 83 forintos felső határa! .

A baleseti adó időarányosan vonatkozik a 2011-ben kötött évközi szerződések 2012-re átnyúló esedékes díjrészére is – hívja fel a figyelmet Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. A biztosító tehát az erre az időszakra jutó baleseti adót is köteles beszedni. Ha ennek befizetését az ügyfél elmulasztja, akkor egy későbbi díjfizetési időszak válhat hátralékossá, és ez akár a szerződés megszűnéséhez is vezethet.

Inkasszó esetén ügyelni kell arra, hogy a biztosításhoz kapcsolódó értékhatárba a baleseti adónak is bele kell férnie. Ellenkező esetben a díjfizetés nem teljesül, ami könnyen vezethet a szerződés törléséhez.

Fontos azt is tudni, hogy a baleseti adót csak a kötelező biztosítási díj után kell megfizetni, a közvetlenül a kötelező biztosításhoz kapcsolódó kiegészítő termékek díja után nem. Ezt azért kell külön is kiemelni, mert számos esetben a kiegészítő termék igénybe vételét ugyanazon szerződés tartalmazza, és az ügyfél annak díját is együtt fizeti meg a kötelező biztosítás díjával.