A Volvo valaha készül műszakilag legfejlettebb  modelljének bemutatására készül. A Volvo V60 Plug-in Hybrid gyártása 2012 novemberében indul. Az első sorozatban 1000 autót gyártanak le, amelyek mind a Volvónál választható legmagasabb felszereltségi szinttel, azaz Summum kivitelben készülnek majd.


A svéd gyártó közleménye szerint a világ első konnektorról is tölthető dízel-hibrid modellje nagyjából 57 000 euróba (17,2 millió forintba) kerül majd. Ez ötmilliós felárat jelent, hiszen egy Volvo V60 ezzel a felszereltséggel, a hibridben szereplő 2,4-es dízelmotorral 12,4 millió forintba kerül. Stefan Jacoby, a Volvo elnök-vezérigazgatója várakozása szerint ennek ellenére az első 1000 autót már a gyártás előtt eladják.

Mint a Volvo rámutat, a konnektorról is tölthető hibridek jelentősen felülmúlják az első generációs hibrideket, amelyek nagyjából 15 százalékkal csökkentették a szén-dioxid-kibocsátást egy azonos, de belsőégésű motorral szerelt modellhez képest. A V60 Plug-in Hybrid 65 százalékkal alacsonyabb CO2-kibocsátással működik, mint a hagyományos V60 ugyanazzal a dízelmotorral. Ez 49 g/km értéket jelent, ami 1,9 liter/100 km átlagfogyasztásnak felel meg.

A vezető gombnyomással választhat, teljesen elektromos hajtást is, ilyenkor a hátsó tengelyt pörgető 70 lóerős villanymotor viszi a kocsit, maximum 50 km távolságra, ami egy hétköznapi autós napi szükségletét fedezi. Hibridként használva a 215 lóerős 2,4 literes dízelmotoré a főszerep, amellyel együtt 285 lóerő rendszerteljesítmény áll elő. Így mindössze 6,9 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra a V60.

Kétfokozatú fék kerül a kocsiba. A fékpedál megnyomásakor a villanymotor lassítja az autót, s csak ha komolyabb fékhatásra van szükség, akkor lép be a hagyományos fékrendszer. Ilyenkor a villanymotor tölti a lítium-ion telepeket. Az energiát elsősorban konnektorból szerzi a jármű, ahonnan 4,5 óra alatt nyeri el 100 százalékos állapotát az akkumulátor.

A Volvo reményei szerint 2014-re jelentősen nő az érdeklődés az autó iránt és már évi 4-6 ezer darabot el tudnak adni belőle.