A Toyota jelentősen rontott a március végén záródó pénzügyi évre vonatkozó nyereség előrejelzésén az erős jen, illetve a thaiföldi árvizek miatti termeléskiesés miatt. A legnagyobb japán autógyártó most csupán 180 milliárd jen (532 milliárd forint) adózott eredményre számít az augusztusban várt 390 milliárd jennel szemben.


A cég pénteken ismertetett legújabb előrejelzése szerint az éves  bevétel 18,2 ezer milliárd jen (53,8 ezer milliárd forint) lesz a nyár végén becsült 19 ezer milliárd jen helyett.

A Toyota egyúttal csak 7,38 millió jármű értékesítésére számít világszerte a négy hónappal korábban várt 7,6 millió helyett.

Az árvizek miatt egy időre leállt az alkatrész- és részegység-szállítás a Toyota thaiföldi üzemeiből tíz országba. Emiatt októberben és novemberben 215 ezer autó előállítása esett ki globálisan. A japán márkának jelentős veszteséget okozott az év eleji japán földrengés és cunami, amely nyomán számos modell gyártását kellett visszafogni, vagy leállítani. Elemzések szerint bőven egymillió feletti azoknak az autóknak a száma, amelyek nem készültek el a természeti katasztrófák okozta gondok nyomán.

2010-ben a Toyota 8,41 millió autót értékesített, amely nyomán az idei évre 2,3 százalékos növekedés mellett 8,61 millió autó eladását tervezték.

A Toyota a termeléskiesés miatt idén valószínűleg búcsúzni kényszerül a világ vezető autógyártója címtől. Az elsőséget 2008-ban szerezte meg az amerikai General Motorstól, amely most nagy eséllyel visszaszerzi azt az idén. Sőt a korábbi harmadik Volkswagen is a Toyota elé kerül.

Forrás: MTI