A fogyasztók egységes mobilfizetési rendszerből vásárolhatnák meg a jövőben jegyeiket mobiltelefonos fizetés esetén, legyen szó parkolójegyről, villamosjegyről vagy autópálya-matricáról. Az erről szóló egyéni képviselői indítvány formájában benyújtott törvényjavaslat elfogadása esetén kizárólagosan a nemzeti mobil fizetési rendszer lenne jogosult a jegyek értékesítésére, a fogyasztóknak pedig a szolgáltatás díján felül még úgynevezett kényelmi díjat kellene fizetniük.

Jelenleg, ha autópálya-matricát vagy parkolójegyet, buszjegyet szeretnénk mobiltelefonon vásárolni, úgy minden esetben más szolgáltató értékesíti azt. Autópálya-matrica vásárlásakor például a szolgáltatónak küldött alapdíjas sms-sel teljesíthetjük fizetésünket, egyenlegünkből levonásra kerül a matrica díja és a szolgáltatásért felszámolt plusz tranzakciós díj is.

A törvényjavaslat ezen változtatna és egy, a Kormány által erre kijelölt szervezet útján történne a jegyek értékesítése a közlekedési közszolgáltatások jelentős hányadában. E szolgáltatások körébe tartozna “a parkolási közszolgáltatás, a közutak közlekedési célú rendelkezésre bocsátása használati díj ellenében, valamint a közszolgáltatásként nyújtott helyi és helyközi közúti, vízi, valamint a vasúti személyszállítási” szolgáltatások is.

A személyszállítási szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak 2013. január elsejétől kellene a rendszerhez csatlakozniuk, míg a parkolási társaságok és az autópálya-kezelő esetében már 2012. július elsejétől egységes rendszerben történhetne az értékesítés.