A kormány adótörvény-módosító javaslata, amelyet október 14-én nyújtott be az országgyűlésnek, 2012-től lehetőséget biztosít a bérelt céges autó áfájának visszaigénylésére. Mindez a jövő évtől komoly könnyebbséget jelenthet a bérelt gépjárművekkel rendelkező cégek számára, ugyanakkor a gépjárműparkok korszerűsítésére ösztönzi a vállalatokat – mutat rá közleményében a Lombard Lízing Csoport.


Míg 2008 előtt a cégautó áfáját mind a bérbeadó, mind a bérbevevő megfizette, majd a bérbevevő végül visszaigényelhette, a 2008 óta érvényes szabályozás, bár megszüntette a kettős áfa-befizetést, nem tette lehetővé a gépjármű bérleti díja utáni áfa visszaigénylését.

Az országgyűlés elé került törvénymódosító javaslat szerint azonban ez az állapot a hazai és az uniós jog harmonizációjának köszönhetően 2012-től megszűnik. Ennek eredményeképpen a hazánkban gépjárművet bérlő cégek kasszájában összesen több milliárd forint is megmaradhat, ami komoly könnyítést jelenthet az érintett vállalatok jövő évi költségvetésében. Ám a könnyítéssel egy időben a céges autók adózása a korábbinál differenciáltabb lesz, így az adó összege az ideihez képest számos cég esetében akár emelkedhet is.

Az új adószabályozás jellemzően a nagy, régebbi típusú autókból álló flottával rendelkező vállalatok számára jelenti a legnagyobb negatív változást. Ezért az új, a  teljesítmény és környezeti szempontok alapján differenciált adózás, illetve az áfa-levonás együttes hatására a közeljövőben a legtöbb érintett vállalatnál felmerül majd a gépkocsipark akár teljes megújításának kérdése.

A kisebb gépjárműflották fenntartásának, illetve adott esetben cseréjének költségei jövő évtől relatíve kedvezőbben alakulhatnak, pozitív hatást gyakorolva ezzel a gépjármű-értékesítési piacra, felgyorsítva a tervezett céges flottacseréket.

Másrészt, a bérleti konstrukciók aránya tovább erősödhet a gépjármű-finanszírozásban, mind a vállalati banki hitelezés szigorodása, mind a bérelt gépjárművek áfájának visszaigénylési lehetősége révén.