Céges autóként a Focus és az Astra vezet

Céges autóként a Focus és az Astra vezet

A jövő évi várható cégautóadó-emelés sem fog nagy változást hozni a gépjárművek üzemeltetésében, hiszen még mindig több az előnye az adó megfizetésének, mint a tételes elszámoláshoz kapcsolódó korlátozás hátránya, nem is beszélve az adminisztratív többletteherről –  hívta fel a figyelmet a RSM DTM Hungary tanácsadó cég kedden.

A tanácsadói hálózat magyar partnere közleménye szerint a jövőben a differenciált cégautó-adózási teher kapcsán a beszerzések előtt az adózók át fogják gondolni, milyen teljesítményű és besorolású autót vásároljanak.

A társaság közleményében utal arra, hogy a tervek szerint 2012 januárjától differenciáltan emelkedik a társaságok által fizetendő cégautó-adó összege: az új, kisebb teljesítményű gépkocsik esetében alacsonyabb lesz az adónövekmény, míg a régi, nagy teljesítményű autóknál megtöbbszöröződnek a díjak.

A tanácsadó cég emlékeztet arra, hogy a cégautóadó – tételes adó lévén – idén még egyszerűen kalkulálható, hengerűrtartalomtól függően 7 ezer vagy 15 ezer forintos havi adóterhelést jelent az idei évben a társaságok számára, megfizetésével ezeknél a  gépjárműveknél korlátozásmentessé válik a magáncélú használat.

Héhn Miklós, az RSM DTM Zrt. partnere a közleményben hangsúlyozza: érdemes odafigyelni arra, hogy a negyedévre fizetendő cégautóadóból az idén még egyértelműen levonható az önkormányzati adóhatóság által megállapított gépjárműadó azokra a hónapokra, amelyben mindkét adókötelezettség fennállt.

A tervezett szabályozás szerint jövőre a 2012. január 1-jén a vállalat tulajdonában álló, belföldi rendszámmal ellátott személygépkocsi után január 20-áig előre meg kell megfizetni az éves cégautóadót – írja közleményében az RSM DTM Hungary.

A tanácsadó cég szerint az még nem látható egyértelműen, hogy ebben az esetben a gépjárműadót hogyan lehet levonni a cégautóadóból. Jelenleg a gépjárműadó évi kétszeri megfizetése megelőzi a cégautóadó befizetésének esedékességét, így könnyen eldönthető annak levonhatósága.

A jövő évtől várhatóan december 20. lesz a bevallás benyújtásának esedékessége, és a tervek szerint ezentúl csak egy bevallást kell majd elkészíteni. Feltételezhetően a bevallásban lehet majd rendezni a gépjárműadó levonását, és a cégautóadó-kötelezettség esetleges évközi megszűnését is. A magánszemélyek és a nem belföldi rendszámú autók esetében a cégautóadó fizetési határideje az év végére, december 20-ára tolódik – emeli ki közleményében a RSM DTM Hungary.