Nyakunkon a hideg. A hideg idővel jönnek a csúszós, fagyos utak. Az első mínuszok beköszöntekor számos baleset származik abból, hogy a tulajdonosok nem készítik fel az évszaknak megfelelően az autójukat – figyelmeztet a LeasePlan Hungária Zrt., vezető gépjármű- és flottakezelő vállalat.


A felkészítés legfontosabb lépése a gumik cseréje. 7 Celsius fok alatt a nyári gumiabroncsok felülete megkeményedik, merevvé válik, így azok kevésbé tapadnak. A téli gumik anyaga jóval puhább összetételű nyári társaiknál, így a hőmérséklet csökkenésével tapadásuk is kedvezőbb. Emellett a téli abroncsok mintázata tagoltabb, így nedves, havas, latyakos, jeges útszakaszon jóval biztonságosabb közlekedést tesznek lehetővé.

A gumik időben történő lecserélésével nemcsak a biztonságért tehetünk, hanem időt is spórolhatunk, hisz elkerülhetjük a mínuszok beálltakor jellemző sorban állást a gumis műhelyek előtt.

Készüljön a télre! 3


A gumicserével egy időben érdemes a szélvédőmosó folyadékot is fagyálló változatra cserélni és ne feledkezzünk meg az időjáráshoz igazított hűtőfolyadékról sem, melyet még a hideg beállta előtt fontos ellenőriztetni, ugyanis a nem megfelelő folyadék a motor meghibásodásaihoz vezethet. A hideg időjárás miatt érdemes a zárakat beolajozni, illetve régebbi típusú autók esetében az ajtók, a csomagtartó gumikereteit szilikonnal kezelni.

A teljes őszi átvizsgáláskor az akkumulátor állapotának ellenőrzése is ajánlott, hogy biztosan induljon az autó. Ha szükséges, cseréljük ki az ablaktörlő lapátokat is, a csapadékos időben nagy szükségünk lehet jó elemekre.

Télen is jó szolgálatot tehet a légkondicionáló az üvegfelületek páramentesítése során, heti egyszeri beindítása pedig megelőzheti a szűrőrendszer gombásodását és így a kellemetlen szagok kialakulását, a költséges klímatisztítást és a pollenszűrő cseréjét.

Készítsük be az autóba a jégkaparót, aki pedig sokat autózik, annak érdemes vontatókötelet, takarót, zseblámpát és védőkesztyűt magával vinnie, nagy hasznát veheti egy fagyos kerékcsere vagy műszaki hiba alkalmával.