Csődvédelmet kért a Saab – jelentette be szerdán a holland tulajdonos, miután a második negyedévben tovább nőttek a cég veszteségei.

A Saabot birtokló holland cég már augusztus elején közölte: fennáll a veszélye annak, hogy végleg kifogynak a pénzből. A Swedish Automobile – korábbi nevén Spyker – 152 millió euró veszteséget könyvelt el a második negyedévben az egy évvel korábbi 60 millió eurós deficittel szemben, ezért szerdán bejelentették, hogy csődvédelmet kérnek. A bevétel 102 millió euróra csökkent 198 millióról, miután a második negyedévben pénzhiány miatt sokáig állt a gyártás.

A társaság nettó adóssága 284 millió euróra nőtt június végén, a március végi 209 millióról. Ezzel együtt az év első hat hónapjában sikerült több autót eladni: a nagykereskedelemben 12 ezret, márkakereskedőkön keresztül 15 ezret, ami egy évre vetítve 26 és 44 százalékos növekedés.

A tulajdonos, számos sikertelen próbálkozás után, két kínai céggel – a Pang Da Automobile Trade és a Zhejiang Youngman Lotus Automobile nevű vállalatokkal – tudott olyan megállapodást kötni, amely legalább középtávon biztosítja a Saab fennmaradását. Ehhez azonban még szükség van a kínai és az európai hatóságok engedélyére, így a rövid távú finanszírozás – elsősorban a bérek kifizetése – állandó gond maradt a Saab számára. Az április óta a termelést is leállító gyár bízik benne, hogy a csődvédelem alatt rendezni tudná az engedélyek kérdését.

Nem ez az első ilyen helyzet a Saabnál, hiszen 2009-ben is csődvédelem alá került, amikor az akkori tulajdonosa, a General Motors is csőd szélére került.

Forrás: MTI