Nem vezethet minden rendőr megkülönböztető jelzésekkel ellátott rendőrautót, a menekülő autósok követését többórás képzésen tanítják a rendőröknek – mondta Hoffer Zsolt, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Szervek Kiképző Központjának alosztályvezetője hétfőn az MTI-nek.


A rendőr századost azzal kapcsolatban kérdezte az MTI, hogy több autósüldözés történt az elmúlt héten. Múlt kedden az M1-es autópályán egy, a rendőrjárőrök elől menekülő román sofőr hajtott neki egy másik személyautónak. Fejér megyében múlt csütörtökön egy ittas, kocsijában hat gyereket szállító férfi próbált kereket oldani a rendőrök elől. Szintén múlt csütörtökön egy autójával balesetet szenvedő ember próbálta így megúszni a rendőri intézkedést. Vasárnap pedig a rendőrség három embert állított elő, akiknek a korábbi vitája autós üldözésbe torkollott.

Hoffer Zsolt hangsúlyozta: nem üldözéstechnikát tanítanak a rendőröknek, hanem úgynevezett “mögöttes haladást”, vagyis olyan követési technikát, amellyel megkülönböztető jelzéssel próbálják megállásra kényszeríteni a menekülő autóst. Hozzátette: amennyiben a felszólításnak nem tesz eleget, a rendőrök kollégáik segítségével gondoskodnak a megállításáról, például áteresztő pontok létesítésével.

A rendőrök nem üldöznek, csak követnek 3


Hangsúlyozta: üldözésről azért nem lehet beszélni, mert az a leszorítást, nekiütközést is magába foglalná, de a magyar rendőrség nem így dolgozik, hanem “tisztes távolságból” követi a menekülőt, így elkerülhető, hogy a sofőr még inkább növelje járműve sebességét.

Az alosztályvezető az úgynevezett kéklámpa-szirénás képzésről elmondta: annak célja, hogy biztonságosabban, magabiztosabban, felkészültebben vezessék a járműveket a rendőrök. Az oktatás során jobb előrelátó-képességet szereznek, vagyis a szélsőséges helyzetekre, így a nagy sebességű sávváltásra, vészfékezésre és a hirtelen feltűnő akadályokra is felkészülten tudnak reagálni. Ezt egy külön, erre a célra kialakított tanpályán oktatják.
 
Mint ismertette, egy 10 órás, az alapokat elsajátító képzés után megfelelő gyakorlat, pszichológiai, egészségügyi és pályaalkalmassági vizsgálatot követően tarthatják meg a 40 órás, vagyis egyhetes oktatást, amely után a rendőr már alkalmas a megkülönböztetett jelzésekkel ellátott jármű vezetésére.

Ennek során elméleti képzést is kapnak a rendőrök, például videókon elemzik a korábbi, hasonló és megtörtént követéstechnikákat. Szimulátoron is gyakorolnak, amelyen különböző úttapadási viszonyok között tesztelhetik munkatársaik reagálóképességét.