Különleges Rolls-Royce-t árvereznek el az Egyesült Államokban a jövő hónapban. Egy ilyen autó amúgy sem tucatdarab: 1925-ben készült. Ez a példány viszont egészen egyedi, mivel első tulajdonosa, egy indiai maharadzsa jelentős változtatásokat hajtatott végre rajta: felszereltette nyitható tetővel, hatalmas, kétcsövű puskával, de biztos, ami biztos, egy kis fedélzeti ágyúval is. A piros különlegesség ugyanis tigrisvadászatra készült.


Sahib Bahadur, hivatalos nevén II. Umed Singh kedvelte az éjszakai vadászatot, ezért megfelelő reflektorállomány is van a kocsin, amelynek motorja hathengeres és 8000 köbcenti lökettérfogatú. Sebességváltójának legalacsonyabb fokozata olyan áttételű, hogy a kocsi át tud törni sűrű dzsungelen is.  

Egy történész szerint a jármű persze elsősorban a show kedvéért készült, a maharadzsa gazdagságának kifejezésére, hiszen a tigrisvadászat főként elefánthátról zajlott. A kocsi aukciója Kaliforniában lesz, augusztus közepén lehet rá licitálni, az eladást végző Bonhams aukciós ház szerint az ára elérheti az 1,6 millió dollárt (295 millió forint) is.

Ebből az összegből talán juttathatnának valamely alapítványnak is, amely az indiai tigrisek megmentésén dolgozik, hiszen az említett úri mulatságnak és az orvvadászatnak köszönhetően a 100 évvel ezelőtti 40 000-es tigrispopuláció mára 1700-ra csökkent a kontinensnyi országban.

Forrás: MTI