Átlagosan 22 524 kilométert tesznek meg a magyar autósok évente, 9-10 éves autókkal – derül ki a Shell felkérésre a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. által készített felmérésből.


A magyar vezetők többsége (66%) általában a megtett kilométerszám alapján viszi szervizbe gépjárművüket, leginkább szakemberre bízza az autókat, nem maguk látnak hozzá a szereléshez. Az idősebb korosztály veszi leginkább igénybe a szakemberek segítségét (63% 24 éves kor alatt, 77% 45 és 70 év között). A fiatal autók tulajdonosai (89%), az egyetemi végzettséggel rendelkezők (90%), valamint azok fordulnak sűrűbben szakemberhez, akik nem élvezik annyira az autó karbantartási munkálatait (77%).

Sokan akár havonta is ellenőriztetik autójuk állapotát, főleg a 24 éven aluliak (25%), azok, akiknek az autója 10 évnél idősebb (24%), akik több mint 30 000 kilométert vezetnek egy évben (23%), illetve az autójukhoz érzelmileg erősen kötődő vezetők (20%).

A 45 év felettiek körében magasabb azok aránya, akik kizárólag minőségi üzemanyagokat és kenőanyagokat használnak (48%). Az öt évnél fiatalabb autók tulajdonosai (52%), az érzelmileg autójukhoz kötődők (48%) és az évente több mint 30 000 km-t vezetők szintén ebbe a csoportba tartoznak. A válaszadók kétharmada szerint van különbség az általános és prémium üzemanyagok között, hiszen az utóbbiak elősegítik a motor jobb teljesítményét (24%).

Vezetési szokásaink megváltoztatásával jelentős üzemanyag-megtakarítást érhetünk el, sőt, sokan nyitottak is szokásaik megváltoztatására: leginkább a hölgyek (69%), valamint az évente kevesebb, mint 10 000 kilométert vezetők (szintén 69%) változtatnák meg legszívesebben vezetési stílusukat. Ez az arány csökken a megtett kilométerek számának növekedésével.