Idén várhatóan rövidebb, de inkább több, két-három napos útra indulnak a pihenni vágyó magyar családok. Még az ilyen rövid külföldi nyaralás előtt is érdemes azonban biztosítást kötni, mivel biztosítás nélkül egy váratlan betegség vagy baleset miatti kórházi kezelés akár több millió forintjába is kerülhet az érintetteknek – figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Tavaly 16,9 millió magyar állampolgár látogatott külföldre, többségük – mintegy 10,8 millióan – egynapos, elsősorban bevásárlási célú útra indult, de csak egyharmaduknak volt utazási biztosítása.

Utasbiztosítást ma már számos csatornán keresztül lehet kötni, s bár az online kötések területén emelkedés figyelhető meg, ma is hagyományos módon kötik az utasbiztosítások több mint 95 százalékát. Az utazási biztosításból tavaly 8,9 milliárd forint volt a biztosítók díjbevétele.

Az utazási irodák automatikusan ajánlanak biztosítást az ügyfeleiknek, így főként az egyéni utasok egy része marad biztosítás nélkül.

A kiutazók egy része úgy véli, hogy uniós polgárként minden országban jár az ingyenes alapszolgáltatás, ezért felesleges üzleti biztosítást kötni. Ehhez azonban ki kell váltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, és tudni kell, hogy a célországban mi tartozik az ingyenes alapszolgáltatásba – hívja fel a figyelmet közleményében az Union Biztosító.

A nyaralóhelyeken rendszerint magánorvosok tevékenykednek, ők pedig csak az üzleti biztosítók kötvényeit fogadják el.

A Generali csoportba tartozó Európai Utazási Biztosító táblázatot is közölt, amely szerint az ambuláns orvosi ellátás Franciaországban 30-400 ezer forintba, míg az USA-ban és Kanadában 50-500 ezer forintba kerül, egy légi betegszállítás költsége Európában pedig millió forintos nagyságrendű.

Forrás: MTI