Szerdán felvonulással egybekötött demonstrációt tart több taxisszövetség Budapest belvárosában, a fővárosi taxirendszer reformját és a Liszt Ferenc repülőtéri taxidrosztok helyzetének megoldását követelve – közölte a szervező Országos Taxis Szövetség (OTSZ).

Taxis demonstráció a fővárosban 1
Taxis demonstráció a fővárosban 2

Taxis demonstráció a fővárosban

Taxis demonstráció a fővárosban

Taxis demonstráció a fővárosban 8
Taxis demonstráció a fővárosban 9
Taxis demonstráció a fővárosban 10
Taxis demonstráció a fővárosban 11
Taxis demonstráció a fővárosban 12
Fotó megosztása:
Taxis demonstráció a fővárosban 13


Metál Zoltán közleménye szerint a bejelentett felvonulás – amelyet rendőrségi engedéllyel és biztosítás mellett rendeznek meg – szerda délben indul a Hősök teréről, majd a résztvevők az Andrássy út – Károly körút – Astoria – Kossuth Lajos utca – Városháza utca útvonalon a Főpolgármesteri Hivatal elé vonulnak, ahol petíciót adnak át. Ezt követően a Bécsi utca – József Attila utca – Andrássy út irányában visszatérnek a Hősök terére.

Petíciójukban azt követelik, hogy 72 órán belül kezdődjenek tárgyalások az átfogó budapesti taxis reform megvalósításáról, amely érinti a rögzített hatósági ár bevezetését, a taximegállóhelyek számához és Budapest népességéhez illeszthetően a létszám korlátozását, a piac védelmét, valamint a hatékony ellenőrzések bevezetését is.

Taxis demonstráció a fővárosban 14


A szakszervezetek szerint a Liszt Ferenc repülőtéren kialakult “áldatlan állapotokat” a Budapest Airport Zrt. nem volt képes az elmúlt hetekben hatékonyan kezelni. Mivel az eddigi tárgyalások nem vezettek eredményre, nyomatékosan kérik: a további egyeztető tárgyalásokba Tarlós István főpolgármester megbízottja is kapcsolódjon be.

A közleményben azt írták: az OTSZ nem pénzt és támogatást vár Tarlós Istvántól és a fővárosi képviselőktől, hanem arra kéri őket, hogy olyan átfogó taxirendeletet alkossanak, amelyben a szolgáltatás valamennyi résztvevője érdekében szabályozzák a taxiszolgáltatás teljes működését és annak ellenőrzését.

Kitértek arra: eredménytelenség esetén a tervek szerint újabb demonstrációkat szerveznek, nagyobb létszámmal.

A Fővárosi Közgyűlés május 25-i ülésén döntött arról, hogy újabb öt évre szerződést kötnek a Budapest Airporttal a repülőtéri taxidrosztok üzemeltetéséről.

Az OTSZ május 30-án a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult, mert szerintük versenyhátrányba hozták a taxisokat, mivel csak a BA Zrt.-vel szerződött társaság, a Főtaxi kapott behajtási engedélyt a reptér érkezési oldalára.

Forrás: MTI