Minden eddiginél hatásosabb akcióra készülnek a szakszervezetek június 16-án: egyszerre több helyszínen, több óráig tartó forgalomlassítással blokkolják az ország, a megyeszékhelyek és a városok legfontosabb főútvonalait, a ki- és bevezető utakat. Ezzel, terveik szerint gyakorlatilag megbénítják az egész ország közlekedését – mondta Székely Tamás, az akcióhoz csatlakozó Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke.

 

Az ország megbénítására készülnek 1
Az ország megbénítására készülnek 2

Az ország megbénítására készülnek

Az ország megbénítására készülnek

Az ország megbénítására készülnek 6
Az ország megbénítására készülnek 7
Az ország megbénítására készülnek 8
Fotó megosztása:
Az ország megbénítására készülnek 9


A szakszervezetek számára elfogadhatatlan, hogy egyeztetés nélkül, egyéni indítványok alapján kerülnek a parlament elé olyan fontos kérdések, mint például a kedvezményes nyugdíjak végleges eltörlése, sőt annak visszamenőleges megvonása, ami példátlan az európai gyakorlatban.     A konföderációk által meghirdetett “akcióegységbe” tömörült szakszervezetek tiltakoznak a munka törvénykönyvének átírása, a rossz szja következményeinek a kiskeresetűekre való ráterhelése és az alkotmány módosítása ellen is – áll a közleményben.

 

Az elnök szerint a rendvédelmi szakszervezetekkel folytatott csütörtöki “diskurzus” is azt mutatja, hogy a jelenlegi hatalom nincs tisztában a szakszervezetek feladataival, megpróbál különbséget tenni közöttük. A nyugdíjakkal kapcsolatos tervek teljesen egyértelműek, minden nyugdíjas retteghet, mert adózni fog, szemben azokkal, akik éppen az igazságtalan teherviselés miatt havonta százezrekkel többet visznek haza – fejtette ki az elnök.

 

Székely Tamás szerint az akció, amelyet a szervezők Nagy Imre temetésének évfordulójára időzítettek, üzenet lehet a szociális értékek és a párbeszéd megőrzésére. A tiltakozás a hónap végén folytatódik, ekkor a konföderációk után az ágazatok szólítják meg a munkavállalókat és az állampolgárokat: az ország EU-s elnökségének utolsó napján, amikor Európa hivatalosan is Magyarországra figyel, nagygyűlést tartanak a szakszervezetek – tudatja a közlemény.

 

Forrás: MTI