Felavatták kedden a Volkswagen amerikai üzemét, a legnagyobb európai autógyártó 23 év után tért vissza az Egyesült Államokba. A Tennessee állambeli Chattanooga városban épült gyárat Martin Winterkorn, a konszern igazgatótanácsának elnöke avatta fel. Bár a konszern vezetője képes országok virágzásáról, hanyatlásáról dönteni a cég potenciálját tekintve, nála nagyobb úr is volt a megnyitón. Darth Vader is megjelent.

2:15-nél tűnik fel a Nagyúr

Vader Nagyúr februárban csatlakozott a Volkswagenhez, miután feltűnt a márka a Super Bowl döntőjére készült Passat-reklámjában. A Darth Vadernek öltözött kisfiú története hatalmas siker lett, ennek nyomán a cég elkezdte használni rendezvényein. Az amerikai gyármegnyitó előtt feltűnt a rali-világbajnokságra való beszállás bejelentésekor is.

Darth Vader indította be a VW új gyárát 1
Darth Vader indította be a VW új gyárát 13


Az új amerikai üzemben a Passat amerikai változatát gyártják. A középkategóriás limuzint ősszel kezdik majd árusítani, amikor a kereskedőknél kellő nagyságú készlet halmozódik fel. A modellt viszonylag olcsón, 20 ezer dollár körüli áron kínálják majd. A gyár kétezer embernek ad munkát. Az amerikai Passatból évente 150 ezer darabot gyártanak. A beruházás révén a beszállítókat is figyelembe véve összesen 10 ezer munkahely jön létre.

A VW 1988-ban hagyott fel az autógyártással az Egyesült Államokban. A Pennsylvania állambeli üzemben Golfokat gyártottak, ahol a termelés 1978-ban indult. A híres bogár utódjának számító modell kezdetben sikeres volt, a japán konkurencia hatására azonban visszaszorult, aztán az egyre emelkedő termelési költségek miatt tíz év után végül bezárták a gyárat.

A visszatérés a konszern hosszú távú stratégiájába illeszkedik. A VW célja az, hogy 2018-ra a világ legtöbb kocsit értékesítő gyártója legyen, e terv részeként pedig az amerikai piacból 6 százalékos – a jelenleginek a dupláját kitevő – részesedést kíván szerezni.

Forrás. MTI