A Hajdúring Közérdekű, Közhasznú Alapítvány Autósiskolája Magyarországon elsőként rendszeresítette a kamerás gyakorlati oktatást. Ez a módszer garancia a tanulóknak és az oktatóknak is a minőségi gépjármű-vezetői képzés terén. Nevelő-oktató hatása mellett a felvételek amolyan “fekete dobozként” is funkcionálnak.

A biztonsági kamerás gyakorlati oktatás elsősorban a tanulók érdekeit szolgálja azáltal, hogy ellenőrizhetővé válik, mi is történik tulajdonképpen egy-egy vezetési tanóra alatt. Például: levezette-e a tanuló az előírt kötelező vezetési órákat, kapott-e elég instrukciót az oktatótól, mennyire volt figyelmes, illetve képes volt-e a tanuló a figyelmét megosztani?

Betartotta-e a KRESZ által előírt szabályokat, mik voltak a pozitívumai vagy hibái a vezetés során, tudta-e ezeket a hibákat egyedül korrigálni, észlelte-e a veszélyhelyzeteket, milyen volt a reakciója egyes helyzetekben? Kért és kapott-e időben megfelelő segítséget az oktatótól a vezetés során akár gépjármű technikai kezelésével kapcsolatban is?

A kamerás felvételek a gyakorlati oktatás után visszanézhetők, a tanuló az oktató segítségével kielemezheti, így a pozitívumokat kiemelve elősegítheti a tanulóban a helyes gépjármű-vezetői magatartás és szituációk rögzülését. Segít a lehetséges hibák későbbi korrigálásában, kiküszöbölésében. Ezáltal fegyelmezettebb, és figyelmesebb lesz a tanuló.

A tanulók hozzáállása az új módszerhez jónak bizonyult, hiszen ráébresztette őket arra, hogy mindez az ő érdeküket szolgálja elsősorban, és nagyon sokat tanulhatnak belőle előre is felkészülve a következő vezetési órára, vagy már magára a forgalmi vizsgára. Másrészről az oktatók érdekeit is védi a biztonsági kamerás oktatás, hiszen bármilyen számonkérés a tanuló részéről ellenőrizhető a felvételek alapján.

“Fekete dobozként” funkcionálva rögzíti az esetleges baleseteket, a szabálysértések körülményeit. A felvételek bizonyítékként szolgálhatnak egy-egy ilyen esetben, nincs vita arról, hogy ki volt a hibás. A kétcsatornás kamera a gépjármű belsejében könnyen felszerelhető. Külső felvételeket 140, belső felvételek 170 fokos látószögben készít. Éjjeli funkcióval is ellátott. Kép- és hanganyagot is rögzít. Beépített GPS segítségével nyomon követi az autó mozgását, sebességét, és térképen rögzíti azt. Az időt, dátumot folyamatosan mutatja, méri.

A felvételek személyi számítógépre lementhetők, a tanulók kérésére átadhatók. A jövőben valószínűleg el fog terjedni az autósiskolák körében a kamerás gyakorlati oktatás, sőt lehetséges a technika bevezetése a vizsgáztatások során is. A Hajdúring Közérdekű, Közhasznú Alapítvány mindenképpen támogatja ezt a módszert. A biztonsági kamera használatával, tapasztalataival kapcsolatban a Hajdúring Közérdekű, Közhasznú Alapítvány szívesen tart bemutatót időpont egyeztetéssel.

Forrás: MTI