Reméljük, lehervadt a mosoly annak a kiskőrösi férfinak az arcáról, aki azt hitte, hogy szlovák rendszámú Porschéjával megúszhatja a gyorshajtást. Hiszen az objektív felelősség elvének alkalmazása óta a rendőrség a könnyű pénz reményében főként csak fotóz és küldi a csekket, ami a magyar rendszámos autóknál működik is. Ám a regisztrációs adó megúszása miatt szlovák, német stb. rendszámmal autózóknál nem. Meg kellene állítani őket, de minek? Tavaly így is 16 milliárdot fotóztak össze.

Ám az éppen zajló átfogó európai sebességmérő akcióban a rendőrség nemcsak az autósok által használt gúnyos “Szondázunk és mérünk” jelszót, hanem a valódit, a “Szolgálunk és védünk”-et  használta. Vagyis nem lapult, hanem megakadályozta a további jogsértést.

A háromnapos razzia során csak a Fejér-megyei rendőrök összesen 794 gyorshajtót regisztráltak. Közülük 660 esetben leállítás nélkül kezdeményeztek közigazgatási eljárást, míg 14 vezetővel szemben megállítás során szabálysértési feljelentést tettek, és 120 sofőrrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

Az akció keretében április 19-én az M6-os autópályán és a vele párhuzamos 6-os számú főúton ún. láncméréses sebesség-ellenőrzést tartott a Fejér-megyei Rendőr-főkapitányság, melyben összesen nyolc traffipax készülék vadászott a gyorshajtókra.

Fejér-megye sebességrekordere egyértelműen az a szlovák rendszámú Porsche lett, melyet tíz percen belül háromszor értek gyorshajtáson az Iváncsai Autópálya Alosztály járőrei. A Porsche Panamera a megye északi szakaszán, Ercsi magasságában 228 km/órával száguldott, majd Adony vonalában 185 km/órával és Rácalmásnál 173 km/órával közlekedett.

Az Iváncsai Autópálya Alosztály motoros járőrei Dunaújvárosnál érték utol a kocsit. Az igazoltatás során kiderült, hogy az autót egy magyar férfi vezeti, sőt, hogy nem először hajt gyorsan, januárban két különböző napon is bemérték már.

Először az útkarbantartó munkások melletti 100 km/h-s korlátozó tábla hatálya alatt 197 km/órával mérték be, majd egy héttel később a 80 km/órás korlátozó táblánál hajtott 98 km/órával.

A gépkocsi vezetője – egy kiskőrösi férfi – szerencsés, mert a három gyorshajtás annyira rövid időn belül történt, hogy egy ügynek számít, így csak a legdurvábbért büntetik. Viszont a korábbiakkal együtt összesen majdnem fél millió forintos (430 000 Ft-os) büntetésre számíthat, a szabálysértési hatóság megítélésétől függően pedig akár 12 hónapig terjedő időszakra is búcsút inthet vezetői engedélyétől.

A büntetés vélhetően kevéssé vágja földhöz, – ha ő az autó tulajdonosa- , hiszen a gyorshajtásnál használt Panamera Turbo több, mint 40 millió forintba kerül. Ha a 3 207 000 forintos regisztrációs adót le is vonjuk, akkor is egy komoly ingatlan ára. 500 lóerős motorjával 4,2 másodperc alatt képes elérni a 100 km/órás sebességet, csúcssebessége 303 km/óra.